Translate

dinsdag 30 augustus 2016

Spiraaltje

Begin augustus trof ik in het Britse maandblad Wired een test aan van zogenaamde Spiralisers: apparaten die van groenten spiralen draaien waarmee je heel gezonde pasta maakt. In het betreffende artikel voerde Elizabeth Peyton-Jones, auteur van het kookboek ‘Cook Yourself Young’, de test uit. Ik deed een beetje onderzoek naar deze 50-jarige Britse die werd opgeleid tot klassieke homeopaat maar in de loop van de tijd de kookwereld inrolde. Zij heeft al 20 jaar een missie, is van mening dat “food is the ultimate anti-ageing ally”. En wie wil zichzelf nou niet jong eten?!

Zij testte zes spiraalmakers met een aankoopprijs tussen £10 tot £100, variërend van handzame apparaatjes tot machines die je met zuignappen op het aanrecht plaatst. Je hebt spiralisers die in de hand, met horizontale en verticale messen werken. De grotere apparaten kunnen doorgaans meer dan alleen spiraaltjes maken. De Microplane Spiral Cutter (£10) kwam als minste uit de bus. Er was geen absolute winnaar maar dat is ook lastig als je appels met peren vergelijkt.

Toen mijn liefje en ik in juli in Nederland waren, ging ik naar zo’n piraliser op zoek; een beetje keukenprinses-met-pretenties heeft zo’n ding in de kast staan. Dat viel nog niet mee. Het bleek een rage te zijn in Nederland. Uiteindelijk vond ik mijn spiraaltje in de goed uitgeruste keukenwinkel De Huismuis in het centrum van Haarlem. Ik koos voor de GEFU Spirelli Fit (€20).
Mijn spiraaltje heeft de vorm van een zandloper en is uiterst handzaam. Je kunt de groentespaghetti in twee vormen maken: fijn en iets grover. Het apparaat werkt als een puntenslijper. Je drukt de groente op een dop met spiezen die je aan een van de uiteinden aanbrengt. Vervolgens draai je met je hand de groente langs de snijbladen. Zo krijg je mooie, lange slingers. Niet de hele groente gaat op, je houdt een dun staafje over. De Gefu werd overigens niet opgenomen in de test.

Aan het einde van het artikel gaf Peyton-Jones de lezer nog een gemakkelijk en gezond recept van courgette-spaghetti met tomaat en pijnboompitten. Ingrediënten: 2 courgettes, 2 tomaten, 50 gram pijnboompitten, 150ml groentebouillon, 20g vers geraspte gember, 8 blaadjes basilicum.
Begin met het spiraliseren van de courgettes. Ontvel vervolgens de tomaten en snijdt ze in kleine stukjes. Doe 100ml bouillon in een pan, voeg daaraan de gember en tomaat toe en laat het vocht inkoken. Voeg de courgettespiraaltjes toe met de rest van de bouillon totdat de courgette beetgaar is. Scheur basilicumblaadjes en voeg die aan het groentemengsel toe. Rooster de pijnboompitten en voeg ze toe. Klaar is kokkie.

Het is weer tijd voor Masterchef Australië op de Nederlandse televisie (SBS6). Joehoe! Vorige week begon hier seizoen 8, de editie van 2016, van het leukste kookprogramma ter wereld. Het niveau van de kandidaten ligt wéér hoger dan vorig jaar. Ik stapte in toen de Top24 werd geselecteerd. Op dat moment had ik nog geen favorieten. Inmiddels zijn we enkele dagen verder en heb ik die wel. De eerste Mystery Box werd samengesteld door Billie McKay, de winnares van Masterchef Australië 2015. Net als bij voorgaande winnaars van het geliefde kookprogramma, veranderde haar leven drastisch. Ten goede, welteverstaan. 

Vorig jaar bekeek ik die finale niet; mijn liefje en ik waren toen aan de andere kant van de aardbol. Ik bekeek de finale uiteindelijk op internet. Billie werkt sindsdien in de keuken van Michelinsterrenrestaurant ‘The Fat Duck’ in Engeland, het epicentrum van kookmagiër Heston Blumenthal (dat mijn liefje en ik tweemaal bezochten toen we in het Verenigd Koninkrijk woonden). Tijdens de eerste echte kookwedstrijd van het 2016-programma moest men in 75 minuten een gerecht maken met een geheimzinnige doos die door haar werd samengesteld. Het zal niemand verbazen dat een van de ingrediënten een grote, dikke eend was. Het waren Nidhi, een kwebbelkous met Indiase roots, Mimi die het gerecht van de dag bereidde, Jimmy van Aziatische afkomst en Trent die zijn eigen ricotta maakte, die mij het meest bekoorden in de keuken. Ohh Snap…. wat zijn ze goed!

De eerste afvalronde vond inmiddels plaats en kandidaat Ashley was de pineut. Hij bereidde verse ravioli met paddenstoelenvulling die al dente uit de pot kwam. Daarna deed hij ze in een koekepan met kruidenolie waardoor ze taai werden?! De sufferd. Hij realiseerde zich zijn fout zodra ze in de pan lagen. Theresa is de zus van Aziatische Jimmy. Het is voor het eerst dat familieleden tegelijkertijd aan Masterchef Australië meedoen. Ik ga al hun prestaties op de voet volgen. Het is alweer ouderwets spannend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten