Translate

donderdag 11 oktober 2018

Los Tontos en de burgemeester

De blogtitel klinkt als een Kuifje-album en zo is het ook bedoeld. We vieren hier deze maand feesten van de patroonsheiligen en andere gedenkwaardigheden. Mijn liefje en ik wisten niet precies wat er op 9 oktober aan de hand was. Wel wisten we dat we voor de eerste keer gingen deelnemen aan een regionaal feest in onze eigen woonplaats. Op dinsdag jongstleden was het ‘Día de la Comunidad Valenciana’. De autonome regio Valencia vierde dat koning Jaime I en zijn christelijke troepen circa 800 jaar geleden de Moren (aanduiding voor mensen uit Noord-Afrika) uit de stad Valencia verdreven.

We vroegen onze vrienden Paco & Rolando of ze zin hadden mee te gaan picknicken op het plaatselijke feestterrein. In eerste instantie wel, in tweede instantie niet. Op de betreffende ochtend onweerde het en kwam de regen met bakken uit de lucht. Wij haalden onze regenjassen uit de kast, ons deerde een beetje regen niet. Bovendien waren we erg nieuwsgierig naar de plaatselijke viering. De jongens kwamen wel een kopje koffie drinken. Van het een kwam het ander. In derde instantie besloten ze mee te gaan, in regenjacks van ons.

Op die dag gingen we namelijk versbereide paëlla eten. Bestek, borden, glazen en alcohol moesten we zelf meebrengen. Bier, frisdrank en water werden gratis verstrekt door de organisator. Voor het geval dat we zouden lunchen in de openlucht, bracht ik voor iedereen klapstoelen mee. Op het feestterrein staat een grote permanente tent die uitkomst biedt als het weer tegenvalt. En dat deed het aanvankelijk.

Het bestuur van onze woonplaats stelde de basisingrediënten voor paëlla beschikbaar (vlees en rijst), alsmede hout voor het vuur waarop zou worden gekookt. Dat alles lag keurig klaar op kleine stapels. Kom er eens om! Deze gemeente zorgt goed voor zijn burgers. Wij maken inmiddels deel uit van een groep buren met wie wij maandelijks in een plaatselijke restaurant lunchen. Diezelfde groep kookt al voor de vierde keer op rij op 9 oktober. Voor ons was dit -zoals gezegd- de eerste keer. Bijna 40 personen meldden zich aan voor het evenement. Schotse Robert was die dag de kok, geassisteerd door de Engelse Bill. Deze groep noemt zich ‘Los Tontos’. Dat woord kende ik niet. Het bleek ‘halve gare’ te betekenen. Britten zijn al eeuwenlang wereldkampioen ironie. Je moet juzelluf inderdaad niet al serieus nemen. De hoed met opschrift, bewijs dat wij onze bijdrage leverden aan het goede doel van die dag, zetten ook wij met plezier op.

Al snel vulde de Vuurplaats zich met groepen die verschillende soorten en maten paëlla bereidden. ‘Onze’ Robert begon met een bodempje mooie olijfolie waarin een handjevol chorizo werd uitgebakken als basissmaak. Alhoewel dit een typisch Spaans ingrediënt is, vinden veel Spanjaarden het een gotspe in de paëlla. Daarna gingen fijn gesneden groenten in zijn pan. Om mij heen kijkend, zag ik mannen elders handenvol konijnenboutjes, varkensribben, kippenvlerken, lever, garnalen, octopus, schelpen, mosselen en slakken aan hun pannen toevoegen; gevolgd door halve of kwart paprika’s. Het kwam mij nogal grof over. Ik kreeg niet de indruk dat de heren vaak kookten maar net als barbecuen, is paëlla op hout bereiden 100% mannenwerk.

Daarbij vergeleken, was de bereiding van kok Robert Zwitsers precisiewerk. De groenten waren fijngesneden. Een man van de groep naast ons, vroeg zich in een vroeg stadium van koken bezorgd af, of de onze een vegetarische paëlla werd? Hun pan zat inmiddels te vol met vlees en vis, constateerde ik bezorgd. Er leek geen plaats meer voor rijst. Wat ik wel aantrekkelijk vond, waren hun grote artisjokkenharten. (Mmmm, love it.) In onze pan werd het kippenvlees pas relatief laat toegevoegd. In voorbereiding op deze dag maakte Robert verse, tigdubbelgetrokken bouillon van botten en merg die na het vlees aan de pan werd toevoegd. De meeste andere teams zag ik bronwater uit grote plastic flessen op hun ingrediënten gieten. Dat verschil zouden we gaan proeven!

Op mijn rondgang langs de Spaanse kookteams maakte ik geregeld een praatje. Zo liep ik burgemeester Ignacio Ramos García tegen het lijf. Dat wist ik niet, dat werd mij door een collega van hem ingefluisterd. De foto was toen snel gemaakt. Ik ben immers een blije bewoner van Pilar met een hart dat enthousiast klopt ter linkerzijde en van het politieke spectrum. Ramos García is van de PSOE. Zijn politieke partij reserveerde een lange tafel in de feesttent, tegenover de onze. Rolando werd aangezien voor mijn esposo (echtgenoot) maar dat mocht de pret niet drukken. Inmiddels liggen hij en ik in scheiding, tot opluchting van Paco en mijn liefje. We blijven echter goede vrienden.

In de volle feesttent zaten ondertussen wel 1.000 mensen, twee rijen dik aan lange tafels. Schoolklassen, buurtverenigingen, sportclubs, culturele groepen, zigeuners, gesponsorde meeeters, vrouwengildes en wij. Een bont gezelschap en een ervaring om U tegen te zeggen. Wat mij opviel, was dat er geen Noord-Afrikaan was te herkennen. Zou dat zijn omdat ze eeuwen geleden werden verslagen?

Toen ons gezelschap ging tafelen, zette de assistent van de burgemeester een bordje van hun paëlla voor mijn neus. Met de groeten van Señor Ignacio. Hoe aardig is dat?! Zij bereidden een klassieke, goudgele paëlla met groene en rode paprika die echter onvoldoende was gesalpimenteerd, wat mij betreft. Van de buren met de overdadig gevulde pan kregen we eveneens een bordje om te proeven; die vond ik echter te vissig smaken.

Ik proefde die dag dus van drie paëllas; die van ons was zonder meer de lekkerste. Met een mooie al dente rijstkorrel, subtiel op smaak gebracht, boordevol ingrediënten die goed samengingen. ¡Vivo Roberto! Om die reden bracht ik een bord ‘paëlla de los Tontos’ naar de burgemeester. We mogen dan halve garen zijn, we weten een uitstekende paëlla te serveren! Op het buitenterrein wachtten zuid-Amerikaanse inwoners van Pilar rijendik op hun gratis paëlla, uit een pan van minstens vijf meter doorsnee. Deze middag had ik niet willen missen. Onze jongens waren eveneens enthousiast over de sfeer en het eten.

Morgen wordt hier in het hele land ‘Día de la Hispanidad’ gevierd. Op 12 oktober 1492 zette Columbus namelijk voet aan land in wat nu Amerika heet. In de Verenigde Staten gaan hedentendage stemmen op om deze dag niet meer zo te noemen. Columbus viel van zijn voetstuk vanwege de vreselijke dingen die gebeurden met de oorspronkelijke bewoners van het ontdekte continent. Zo is ‘Columbus Day’ in Los Angeles uit de gratie. Voortaan viert men daar ‘Indigenous People Day’.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten