Translate

woensdag 17 april 2019

Barefoot loves…

Van enthousiaste meelezers moet ik het hebben! Gisteren ontving ik een mail van Lenie en Frans in Bali. Vanaf hun zonnige terras in Noord-Bali reizen ze altijd trouw met mijn liefje en mij mee wanneer wij aan het einde van een kalenderjaar weer ergens in de wereld gaan overwinteren. Als wij terugkeren naar Bali, zijn zij doorgaans de eersten bij wie wij langsgaan. Zij waren onze steun en toeverlaat toen wij als prille huizenbezitters niet op tijd konden afreizen om de verhuiscontainer ter plaatse te ontvangen en tijdens latere problematische papierkwesties. Het was Frans die ons in contact bracht met de latere eigenaren van onze tropische villa aan de Bali-zee.

Toen wij afgelopen winter twee maanden door Chili reisden, had Google een verbijsterend bericht voor mij en andere amateurfotografen annex webalbumbezitters. Het bedrijf meldde dat men ging stoppen met de functie waarmee je (nieuwe) Google webalbums kunt aanmaken en in een blog kunt plaatsen. Het leidde ertoe dat ik foto’s van de rondreis door centraal en noordelijk Chili niet meer met lezers en meereizigers kon delen. Ik was er enkele dagen behoorlijk chagrijnig van maar kon de situatie niet veranderen. Vanaf dat moment stopte ik meer foto’s dan gebruikelijk in mijn blogs.

Tot gisteren. Toen meldde Lenie mij dat ze de Google Photos-functie van Blogger weer eens uitprobeerde en constateerde dat het werkt. Inmiddels testte ik het ook... en ja, inderdaad. Joehoe! Het begin van een nieuw foto-album over Spanje heb ik alweer op mijn site geplaatst. Ik kan mij geluk niet op als amateurfotograaf. Mijn dank aan hen is daarom groot. Terima kasih banyak!

♥ bertelanjang kaki cinta ibu Lenie dan pak Frans ♥♥

Afgelopen weekend kregen we leuke, bijzondere filmpjes en foto’s toegezonden uit Bali. Ik zou ze graag willen delen maar ze zijn van een dermate persoonlijk kaliber, dat ik dat niet doe. Ik denk alleen al aan wat engerds met zulke lieflijke beelden zouden kunnen doen en dat wil ik niet op mijn geweten hebben.

Eentje kan ik wel beschrijving. Het is een foto van nummer 2 in het gezin, Damai. Hij is een heel goede zwemmer en oefende in de aanloop naar de nieuwe zwemcompetitie hard voor een medaille of bokaal. Zijn ouders wisten niet beter dan dat het een lokale wedstrijd zou worden. Zoiets vind elk jaar wel een keer plaats. De vorige keer won hij een fraaie beker. De tweede ging aan zijn neus voorbij omdat hij halverwege het bad zijn zwembroek verloor. Kortom: een kanshebber.

Deze keer bleek het echter om een regionale competitie te gaan, met niet alleen zwemmers uit heel Bali maar ook uit Oost-Java en enkele andere Indonesische provincies. Damai werd eenmaal vierde en eenmaal derde tijdens dit toernooi. Zijn derde plaats zou tot een prijs hebben moeten leiden maar zijn tijd was net boven de limiet. Hij was ontroostbaar, teleurgesteld van zijn haarvaten tot in zijn tenen. Toen we video-appten, kon er geen lachje vanaf. Kasian. Zijn witte oma’s aan de andere kant van de lijn waren echter heel trots op hem. Derde en vierde worden in een regionale wedstrijd is toch een schitterend resultaat?!

Op de foto zagen we Damai met ontblote torso zitten in perfecte lotushouding, met gesloten ogen, in diepe concentratie op een matje. Zijn lange voetzolen keurig omhoog, zijn gezicht heel sereen. (Zijn zwemschoudertjes indrukwekkend.) Op mijn vraag aan de afzender, moeder Elsa, of het mannetje op yogales zit, antwoordde ze ontkennend al besteedt zijn school er aandacht aan. Hij had zelf besloten dat hij behoefte had aan balans in zijn koppie na de enorme teleurstelling van het afgelopen zwemtoernooi. Ik las het en knipperde met mijn ogen. Een achtjarige die zoiets besluit en het vervolgens uitvoert?! Wow. Op de foto zag ik zijn grote broer Yuda weerspiegeld in de voordeur van hun huis, breed lachend en wijzend naar zijn grappige broertje. Later dit jaar gaan we weer een tijdje naar Bali. We nemen het grappige trio graag weer in de armen. Dan gaan we ook met plezier op bezoek bij Lenie & Frans.

Een van de verjaardagskado’s die ik ontving, werd vanuit Nederland verstuurd. Het gaat om het Lonely Planet-boek ‘Ultieme Culi-bestemmingen’. De reisorganisatie vroeg chefs, journalisten en de eigen foodbeluste experts naar hun beste culinaire ervaringen ter wereld. De gulle gever wist dat dit mij zou bekoren en dat doet het ook. De Top500 van hun keuzen wordt in 314 pagina’s rijk geïllustreerd en met begeleidende teksten gelardeerd. Indonesië staat met vijf gerechten genoemd, drie ervan hebben betrekking op een gerecht van of een eethuis in Bali: gadogado van ‘Chez Gadogado’ (Seminyak), nasi campur bij stalletjes die je overal op het eiland vindt, nasi goreng als ontbijtje voor het surfen op schiereiland Bukit (zuidpunt van het eiland). Een zeer inspirerend boek, qua eten en qua reizen. Wat mij tegenviel, was dat Nederland slechts éénmaal wordt genoemd. Met bosaardbeitjes in het wild, van de Utrechtse Heuvelrug. Huh?! Waar is de kroket, bitterbal of erwtensoep met worst? Gemiste kans.

Illustratie: C. Inton ((Reuters)
Vandaag gaat Indonesië naar de stembus. In een recent Reuters-artikel las ik dat het land meer dan 192 miljoen stemgerechtigden heeft die aan deze presidentiële en parlementaire verkiezingen kunnen gaan deelnemen. Je kunt daar gaan stemmen vanaf 17 jaar. Ik las dat 5 miljoen jongeren het voor de eerste keer gaan doen. Deze verkiezing is een enorme logistieke operatie want de archipel bestaat uit 17.000 eilanden en men kan slechts één dag de stem uitbrengen. (India gaat in deze periode ook naar de stembus maar daar kunnen de stemmen over een periode van vijf weken worden uitgebracht.) 350.000 politiemensen en militairen, vergezeld van 1.6 miljoen paramilitairen zien toe op een veilige verkiezing. 10.00 vrijwilligers stelden zich beschikbaar om het kiezen in goede banen te leiden en toe te zien dat fraude geen kans krijgt.

Er kan tijdens deze Indonesische verkiezingen op 245.000 kandidaten worden gestemd. Ga er maar aanstaan! Er kan uit twee kandidaten worden gekozen voor de ‘Top Job’, 575 zetels in het Indonesische lagerhuis (Huis van Afgevaardigden), 136 zetels in het Hogerhuis, 2.207 zetels in het provinciaal bestuur en 17.610 zetels voor locale politici. 40% van de kandidaten is vrouw en dat is opmerkelijk en goed. Wat minder goed is maar deste opmerkelijk is dat er tenminste 81 kandidaten op de kieslijst staan die voor corruptie werden veroordeeld. Elders las ik dat de postboot naar afgelegen Papua zonk met volle postzakken stembiljetten aan boord. 3 miljoen stembiljetten werden in de aanloop naar deze verkiezingen ongeldig verklaard. Hetzij omdat er sprake was van duplicaten of omdat het op naam stond van een niet-bestaande persoon.

Vriendin Bernadette stuurde mij nog een NRC Next-artikel toe van journaliste Annemarie Kas. Zij wordt de nieuwe NOS-correspondent Indonesië, opvolger van Michiel Maas die de baan twaalf jaar had. Daarin las ik onder andere het volgende: “een watersproeier voor de akkers is goed voor twintig stemmen. Een grasmaaier is veertig stemmen waard. En een nieuwe televisie voor de dorpsgemeenschap levert zelfs vijftig stemmen op, net als een generator om stroom op te wekken.”

Deze info komt uit een officieel aandoend document van een parlementskandidaat in de provincie Kalimantan. Op het document staat een stempel van de partij en de handtekening van de voorzitter van ‘tim sukses’, het campagneteam van de betreffende kandidaat. Onderaan staat de optelsom: dit team wist met het uitdelen van spullen en geld 7.465 stemmen te regelen. “Stemmen kopen doe je zo in Indonesië.” In Bogor, omgeving Jakarta, is ‘uang bakso’ (soep-met-gehaktballen-geld) heel normaal, al blijft het illegaal. De bakso komt overigens ook voor in het Culi-boek van Lonely Planet.

De presidentiële verkiezingen zijn voor mij vanzelfsprekend het belangrijkst. Ik hoop dat de zittende president en gematigd moslim Joko Widodo (57) gaat winnen van ex-generaal Prabowo Subianto (67). Ik was zeer ontstemd over de keuze voor zijn politieke rechterhand: de zeer traditionele religieuze leider Ma’ruf Amin. Jokowi zorgde in zijn eerste termijn voor verminderde armoede en minder inflatie. De polls wijzen op dit moment uit dat Jokowi met dubbele cijfers voorligt op zijn (besmette) politieke tegenstander maar de economie begint stil te vallen. Hij haalde zijn doel van 7% toename in Bruto Nationaal Product niet en 40 miljoen boeren verloren inkomsten tijdens zijn eerste termijn. Ook qua infrastructuur bleven de prestaties ver achter bij de doelstellingen van de president. Wat evenmin goed ging, was het nakomen van de belofte schoon schip te maken met de besmette geschiedenis van militaire machtshebbers in Indonesië. Kwalijk. Dat alles buitte Prabowo, naar verluidt, goed uit. Zijn kiescijfers verbeterden in de afgelopen dagen. Het vermoeden bestaat dat veel personen blanco gaan stemmen. Later vandaag zullen we de uitslag kennen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten