David Simonds voor The Guardian |
Onlangs las ik in een Britse online-krant dat er ophef was ontstaan over de keuze van het gastland. Sinds 2014 is in Egypte de autoritaire Abdel Fatah El-Sisi aan de macht, een ex-generaal die bekendstaat om zijn schendingen van mensenrechten, verdwijningen van politieke tegenstanders en kritische klimaatactivisten en onderdrukking van de persvrijheid in het land. Het regime zou in de afgelopen jaren 60.000 politieke gevangenen achter tralies hebben gezet. Egypte worstelt met hittegolven, droogte, watertekort, vissterfte, enorme vervuiling (vooral plastic) en corruptie (het nationale leger is de grootste economische speler van het land). Klimaatdeskundigen zijn vooral somber over de noordelijke Nijldelta. Bovendien dreigt bij een zeespiegelstijging van 50 centimeter een gebied zo groot als de provincie Noord-Brabant onder water te komen, inclusief havenstad Alexandrië. Maar kritische geluiden in eigen land en niet-gouvernementele organisaties die niet in de pas lopen, zijn niet welkom op deze conferentie.
Bij de afsluiting van de klimaatconferentie van Parijs (2015) was er veel emotie over het ‘slagen’ ervan. Maar dat leverde geen verdrag op en in het akkoord van destijds stonden geen doelstellingen voor individuele landen. Dat het geldende temperatuurdoel naar ‘ruim onder’ 2 graden werd bijgesteld, en dat een 1,5-gradendoel zou worden onderzocht, maakte dat akkoord aanvaardbaar voor kwetsbare landen. Inmiddels zijn we zeven jaar verder.
De conferentie in Egypte heeft een zwaaarbeladen agenda. Belangrijkste item: het aanscherpen en versnellen van de afspraken die tot dusver werden gemaakt om het doel van 2 graden opwarming, en bij voorkeur dus die van 1,5 graad, in zicht te houden. Bovendien moet er een klimaatfonds van $100 miljard per jaar komen (toegezegd in 2020 maar nog niet gerealiseerd), waardoor ontwikkelingslanden, die in veel mindere mate hebben bijgedragen aan de huidige crisis, ook kunnen meekomen in de energietransitie. Het zogenaamde adaptatiefonds. Een ander maar daaraan gerelateerd item is de financiële compensatie aan laaggelegen arme(re) landen die hun nu al geleden schade op grote uitstoters moeten kunnen verhalen; het compensatiefonds. Financiering is de hoeksteen van implementatie. En tenslotte: de twee grootste vervuilers ter wereld, China en de Verenigde Staten, moeten weer met elkaar aan tafel voor onderhandelingen. De spanningen rond Taiwan kunnen een nieuwe rem daarop zijn.
De volledige verwezenlijking van alle tot nu toe gedane klimaattoezeggingen zou de aarde in veiliger vaarwater brengen maar er is nog steeds een grote kloof tussen de ambities van nu en stabilisatie op 1,5°C.
Het beperken van de opwarming van de aarde zou zijn gedoemd te mislukken, volgens een groeiende groep klimaatwetenschappers. Duizenden in de wereld sloten zich inmiddels aan bij ‘Scientist Rebellion’. Zij zijn klaar met rapporten schrijven over de klimaatcrisis, het is hoog tijd voor actie! Meer dan 1,5 graad opwarming van de aarde is haast onvermijdelijk, bevestigde een VN-rapport anderhalve week geleden. Nog maar 24 van de 193 landen hebben hun bijgestelde (=ambitieuzere) plannen na de klimaattop in Glasgow 2021 ingediend. Nederland en Spanje behoren niet tot die 24. De aarde is momenteel al 1,1°C warmer, we zitten eerder op een pad richting 3 graden.
Bas van der Schoot voor De Volkskrant |
Ik vraag mij op sombere momenten af waarom landen überhaupt nog samenkomen voor een klimaattop maar niets doen is geen optie. We mogen de gezamenlijke doelen voor 2030 (vermindering van de CO2-uitstoot met percentage x) en 2050 (volledige klimaatneutraliteit) niet loslaten want dan weet je zeker dat er nóg minder zal worden gedaan om de effecten van klimaatverandering te beteugelen.
2021 was een recordjaar qua wereldwijde CO2-emissie; die steeg naar 36,3 Gt (Gigawatt of Gigaton). Een gigaton is gelijk aan een miljard ton. Ik vroeg mij af hoeveel dat is en stuitte op een artikel van een journalist van de Washington Post. Hij rekende het om in concretere aantallen. Een mannelijke Afrikaanse olifant weegt maximaal 6,8 ton. Eén gigaton is dus ruim honderd miljoen Afrikaanse olifanten. Of neem een blauwe vinvis (de grootste ‘vis’ op aarde), die wel 149 ton kan wegen. Eén gigaton is dan meer dan zes miljoen blauwe vinvissen. Je weet wel, een van de meest bedreigde walvissoorten op aarde; waarvan er in werkelijkheid nog maar 10.000 à 25.000 rondzwemmen in onze oceanen. Tja.
M. Olsen - Deens Meteorologisch Instituut |
In een recent artikel van wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (De Volkskrant) las ik dat wetenschappers een jaar of tien geleden nog aannamen dat West-Antarctica veilig zou zijn tot een wereldopwarming van circa 3,5 graden. Nu schat men dat het omslagpunt eerder ergens ligt tussen 1 en 3 graden. Boven 1,5°C wordt dat zelfs waarschijnlijk. Deze rampen voltrekken zich geleidelijk en zonder al te veel wereldwijde ophef. Net zoals we in de afgelopen jaren vrijwel onopgemerkt de grens van 1°C opwarming passeerden.
Mijn woonplaats staat derde op de lijst van 25 Valenciaanse gemeenten die door een rijzende zee zullen worden bedreigd. Het gaat dan over erosie en verdwijning van zandstrand waardoor de kustlijn onder druk komt te staan van wassend water. De steden Alicante, El Campello en Elche zijn drie van de vijf gemeenten die in 2050 het zwaarst zullen worden getroffen door overstromingen vanwege klimaatverandering. Het is niet na ons de zondvloed, wat mij betreft. Het persoonlijke is zeker politiek.
Ondanks alle doemscenario’s is er ook een lichtpuntje te melden. De wereld lijkt wakker geschrokken na de Russische invasie in Oekraïne. Het jaar 2022 gaat de geschiedenis is als een keerpunt in de energietransitie. Hopelijk wordt het een kantelpunt. Overheden in de hele wereld verhoogden in de afgelopen maanden hun investeringen in wind, zonne-energie en nucleair. Al deze vormen van CO2-arme elektriciteitsproductie groeien. Het kolengebruik daalde na een korte piek en gas belandde na een ‘gouden decennium’ op een plateau. Een sterke uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen en elektrische voertuigen zal de groei in emissies in 2022 naar verwachting afremmen.
Dat en meer las ik in het rapport World Energy Outlook 2022 van het Internationale Energie Agentschap. Dit lijvige rapport, dat jaarlijks verschijnt, beslaat meer dan 500 pagina’s. Daar had ik geen zin in maar de uitgebreide Management Summary las ik wel. Er zijn drie begrippen die je moet kennen om die te kunnen lezen en interpreteren.
De foto in de header van mijn blog is van de Russische (onderwater) natuurfotograaf Dmitry Kokh en is getiteld ‘A home divided’. Het verhaal van de ijsbreker en de ijsbeer... Kokh kreeg eerder dit jaar grotere bekendheid door zijn ijsberenfoto’s op Wrangel-eiland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten