Translate

vrijdag 15 december 2023

Dessert Masters

Vriendin Bernadette zat laatst te zappen op de bank toen ze op een nieuw Australisch kookprogramma stuitte op de Nederlandse tv. Die vondst appte ze direct door. Zo ontdekte ik dat mijn alltime favoriete kookprogramma, Masterchef Australia, een spin-off heeft die aan mijn aandacht ontsnapte. 

De 2023-editie van Masterchef Australia was een grote deceptie, wat mij betreft. Een aantal keren blogde ik erover maar het wilde mij maar niet bekoren, in tegenstelling tot (bijna) alle voorgaande jaargangen. Mijn analyse van dat falen ligt volgens mij in het feit dat het eenvoudigweg niet bijzonder genoeg was dit jaar. Dat gold zowel voor de kandidaten als voor de gerechten die ze bereidden. Het lag net boven mijn eigen kookkunsten en daar zit je toch niet op te wachten?! 

De bedenkers van het programma onderkenden het en gaan het roer in 2024 omgooien. Volgend jaar komt er een nieuwe jury. Jock Zonfrillo overleed dit jaar, Melissa Leong komt niet meer terug. Alleen Andy Allen blijft. Hij zal in het nieuwe seizoen worden vergezeld door Poh Ling Yeow (kandidate in de allereerste jaargang; ze werd tweede), culinair journaliste Sofia Levin (oprichtster van het tijdschrift Seasoned Traveller) en de Franse Michelinsterrenchef Jean-Christophe Novelli (nooit van gehoord maar dat ligt aan mij). We gaan zien of deze ingreep goed uitpakt. Maar de deelnemers aan de nieuwe jaargang moeten ook wel inspireren, hoor!

Zo slap als Masterchef Australia 2023 was, zo veel beter is seizoen 1 van dit nieuwe concept: Dessert Masters. Ik vind deze serie dé uitsmijter van 2023! Zelf ben ik niet van het bereiden van desserts (wel van het nuttigen) maar ik ben gefascineerd door de combinatie van techniek en creativiteit die er bij het maken van dit soort gerechten aan te pas komt. En het simpele feit dat ze het season 1 noemen, duidt erop dat er meer volgt. Seizoen 2 is al vooraangekondigd. 

Melissa Leong en Amaury Guichon vormen samen de jury in dit nieuwe programma. Mel is zo zoet in dit programma, ze lijkt een zachtere versie van zichzelf... Amaury vind ik een Frans-Zwitserse engerd maar daarmee zijn 13.4 miljoen anderen het oneens. Zoveel volgers heeft deze patissier op Instagram! 

Dat medium leent zich uitermate goed voor zijn fabuleuze creaties. Eetbare telefoons, klokken en ander uurwerk, levensgrote draken, dinosaurussen, robots, designer-tassen, een diamanten ring in een doosje, een tafelvoetbalspel (!), een giraf, een haai, het Amerikaanse Vrijheidsbeeld, een  hobbelpaard, een transistorradio, planeet Saturnus (nee, niet op ware grootte), een telescoop, een schaakspel, een olifant, een theeset. Je kunt het zo gek niet bedenken of hij maakt het, voornamelijk van chocolade. 

Wat ik wel erg goed aan hem vind als jurylid, is dat hij uiterst kritisch is en vaak de vinger op de zere plek legt van een ontwerp of een smakencombi. Hij houdt zijn mond niet, ook als het sterren van de patisserie betreft. Dat moet ik de engerd nageven.  

Bij de kandidaten van dit programma zitten ware toppers. Het draait om mensen die al een grote naam en reputatie opbouwden als gesettelde pattisiers en restaurantbezitters of het zijn rijzende sterren van de patisserie. Zo zijn daar Kirstin Tibbals - Queen of Chocolate, Reynold Poernomo - The Masterchef Alchemist, Anna Polyviou - Punkprinses van de Patisserie, Adriano Zumbo – Australië’s Willy Wonka, Jess Liemantara - The Prodigy (Het wonderkind), Morgan Hipworth - The Donut King (winnaar van Junior Masterchef 2020) en Gareth Whitton - The King of Tarts (werd bekend met zijn taarten in coronatijd). Kay-Lene Tan (voormalig leerlinge van de beroemde Franse patissier Joël Robuchon), Andy Bowdy (voormalige Head Pastry Chef in een van de restaurants van de beroemde Heston Blumenthal) en Rhiann Mead zijn eveneens suskesvol als patissiers maar zij hebben nog geen illustere bijnamen. 

Het sneue lot van de eerste afvaller viel toe aan Rhiann Mead (in rood schort). Ze was nooit een Masterchef-kandidate maar werkte wel als Hoofd Patisserie voor grootheid Peter Gilmore. Deze chef leverde vaak het dessert voor de stresstest in de finale; vaak zo goed als onmogelijk na te maken kunstwerken. (Denk aan de Snow Egg en Chocolate Ethereal...) 

Mead was Pastry Chef in zijn restaurants Quay en Bennelong, beide gevestigd in de haven van Sydney. Zij rolde de patisseriewereld in tijdens een tussenjaar in Londen. Daarna zou ze terugkeren naar Australië om daar fysiotherapie te gaan studeren. Ze kreeg een vrijwilligersbaan op de chocolade-afdeling van het Londense warenhuis Harrods en was verkocht. Vervolgens liep ze stage bij een vermaarde Britse patissier en vervolgde daar een studie aan de Royal Academy of Culinary Arts. De rest is geschiedenis. Het kan raar lopen in een mensenleven. Daar zijn bijna alle kandidaten een voorbeeld van. “Je wordt niet als banketbakker geboren, je wordt tot banketbakker gemaakt”. 

Ra-ra, welke Franse beroemdheid maakte deze uitspraak beroemd, zij het met een andere inhoud? (Antwoord: Simone de Beauvoir. Zij zei ooit: je wordt niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt.) 

De tweede afvaller was de grote Adriano Zumbo (1981), bedenker en maker van de Croquembouche, een torenhoge taart gemaakt van honderden gevulde soesjes, van de Fairy Tale House – een peperkoekhuis (gingerbread) en de V8 Cake van vanille in alle verschijningsvormen. Een grootheid in zijn vakgebied. Zijn eliminatie was dan ook de schok van de week. Tijdens een opdracht rondom films als inspiratiebron maakte hij een milkshake uit de film 'Grease'. Hij vervaardigde een beker van chocola met rietje, gevuld met aardbeiencake en bubbels van aardbei. De beker had echter een barstje -al waren de smaken heel goed- en dat kostte ‘The Sweet Assasin’ de kop. Ik zag het ongeloof in zijn ogen toen hij werd weggestuurd...  Daarna vielen Anna Polyviou (van de roze hanekam) en Andy Bowdy af. Anna serveerde veel te weinig, Andy veel te veel. Dat maakte goed proeven een probleem. 

Zelf ben ik vooral fan van Reynold (links van de taart). Hij leverde gisteren zijn speld in die hij eerder bijeenbakte en hem immuniteit moest geven tot de halve finale; dat was de enige manier waarop hij zich staande wist te houden in deze moordende competitie. Zijn beide kerstballen van suiker braken voordat hij ze kon opdienen. 

In 1999 emigreerde het gezin met drie kinderen van Indonesië naar Australië. Reynold was destijds vier jaar oud. Met $300 spaargeld begonnen zijn ouders een restaurant in de garage. Het waren moeilijke tijden. De ouders werden tijdelijk weggevoerd, er dreigde zelfs deportatie. Het kwam goed door de inzet van een migratiemedewerker. 

In 2015 deed Poernomo mee aan Masterchef Australia en eindigde als vierde. In 2016 zette hij met zijn beide broers KOI Dessert Bar op in Sydney. Inmiddels hebben ze er twee zaken bij: KOI Dessert Kitchen (experimenteerplek) en Monkey’s Corner. In 2017 stond hij in de Forbes Asia-lijst van succesvolste Aziatische jongeren onder de 30 jaar. In 2020 keerde hij terug naar Masterchef Australia; die serie heette ‘Back to Win’. Hij eindigde als derde. Hij won dus nooit maar is desalniettein een kandidaat met een staat-van-dienst waar je U tegen zegt. Hij is ongeëvenaard als patissier en doet zijn bijnaam als tovernaar eer aan. Hij is technisch zeer begaafd, heeft veel oog voor detail. Momenteel worden voorbereidingen getroffen voor een KOI Dessert Bar in Melbourne. Hij bouwt langzaam aan een zakenimperium...

Dit heerlijke programma is dagelijks te zien op NET5 om 19:30 uur. Als je het wilt volgen, moet je snel instappen. We zitten inmiddels in de halve finale. Ik denk dat seizoen 1 van Dessert Masters voor de Kerst is afgerond. Dan hebben we alle tijd om het geleerde in de praktijk te brengen. En een kerstrode hanekam staat (bijna) iedereen! Hallelujah, vrede op aarde. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten