Translate

maandag 8 januari 2024

Because it has a song

Een aantal vrienden luisterde op Oudejaarsdag naar de speciale uitzending van het radioprogramma Vroege Vogels waarin ook mijn bijdrage was te horen. Het was een uitzending met uitsluitend bijdragen van Nederlanders in het buitenland. Er was een leuke mix uit de hele wereld. Jammer dat presentator Menno zei dat mijn verslag uit de Costa Brava kwam. (Dat moet de Costa Blanca zijn.) Maar een kniesoor die daarop let. 

Een persoon vond dat ik een goede radiostem heb, een ander vond mijn verhaal over de sneue staat van Europa’s grootste (vervuilde) binnenzee interessant. Zelf vond ik mijn bijdrage aan het programma oké, zij het kort. Ik stuurde vele opnames in, over uiteenlopende onderwerpen en met diverse achtergrondgeluiden; slechts een fractie werd gebruikt. Maar zo gaat dat kennelijk in medialand... 

Er waren twee deskundigen in de studio aanwezig. Een van hen, een hoogleraar-ecologe van Wageningen Universiteit was twee maanden eerder aanwezig in Spanje bij een conferentie over (onder andere) de Mar Menor als rechtspersoon. Iedereen die zich zorgen maakt kan voortaan, namens de gemaltraiteerde lagune in Murcia, een rechtzaak aanspannen tegen vervuilers en andere boosdoeners. Het is een unicum in de wereld. Hopelijk gaat dit bijzondere gebied niet verloren. 

Voor mijn vertrek naar Colombia vroeg ik mijn nieuwe Vroege Vogels-vriend Gert of hij een foto wenste te ontvangen van de bilaterale gynandromorfe groene suikervogel, een zeer zeldzame vogel die daar in december vorig jaar werd gespot. Dat wilde hij wel! 

Ik heb hem niets te sturen, al ben ik blij met de vogels die ik tot dusver heb gespot. De Amerikaanse torenvalk, twee geelkopcaracara's en de kuifcaracara, de de zwartbuikfluiteend, zwarte gieren, kapelenia, de geoorde treurduif, de rosse ovenvogel, de diksnavelkoningstiran, de Puertoricaanse Amazonepapegaai, de tropische spotlijster, de grote kiskadie, de Andinese adelaar, de Amazonemuggenvanger, de (wilde) parkiet, de saffraangors en de scharlaken tiran (lokaal Santa Marta genoemd). Wat een namen, he?! Een bonte stoet gevleugelde vriendjes! 

De gewaardeerde Amerikaanse schrijfster Maya Angelou zei ooit: “A bird doesn’t sing because it has an answer, it sings because it has a song”. Op sommige ochtenden was hun gezang oorverdovend mooi. Toen we door de Tatacoawoestijn liepen net na zonsopgang, werd de natuur wakker. Dat is een ervaring die ik niet snel zal vergetetn. 

Als er één ding is dat als een paal boven water staat, is dat Colombia een wonderschoon land is, qua natuur (en qua mensen). Deze blog met zelfgeschoten foto’s van vogels en vlinders is daaraan een kleine hulde. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten