Translate

zondag 17 augustus 2008

Komkommertijd voorbij

'Komkommertijd' is de periode van het jaar waarin weinig nieuws is te melden omdat politici en vele andere Bekende Nederlanders op vakantie zijn. Komkommertijd betekent voor mij in ieder geval dat kranten in die periode dunner dan normaal zijn. Mijn eigen ochtendkrant, de Volkskrant, heb ik dan ook in een mum van tijd uit. Maar dunner betekent niet persé minder interessant.

Ik las op het web dat er vorig jaar discussie was ontstaan over de herkomst van het woord 'komkommertijd' in de Nederlandse versie van de Wikipedia, de online encyclopedie. Taaljournalist Ewoud Sanders van NRC vond de tekst die hij aantrof “lariekoek” ('het komt uit de Hollandse tuinbouw'), dacht de ware ontstaansgeschiedenis van het woord te kennen ('het komt uit de Engelse kleermakerswereld') en had de tekst dus langs die lijnen in de encyclopedie aangepast. Een paar dagen later wilde hij zijn aanpassingen nogmaals bekijken en constateerde dat de vorige beschrijving volledig in oude glorie was hersteld. Naar het bleek door Wiki-medewerkers?! Medewerkerszelfbestuur! Een vreemde gang van zaken, zèlfs in komkommertijd.

Komkommertijd betekent wat mij betreft ook dat het hoog tijd is voor enkele smakelijke komkommerrecepten. Daarop zal ik de Nederlandse Wikipedia dan ook binnenkort aanpassen. (Niet serieus bedoeld hoor, meneer Sanders!) Ik heb twee komkommerrecepten die hun goede smaak hebben bewezen.

1) Alternatieve atjar
Een recept voor atjar of 'acar' in de moderne Indonesische spelling.
Het is een zuur-zoet gerecht dat als bijgerecht wordt geserveerd bij Indonesische maaltijden. De meeste atjars worden gemaakt met azijn en suiker maar die producten zijn niet goed voor ons. Azijn is doorgaans een chemisch product met 4 tot 15% azijnzuur èn geur- en smaakstoffen. Van geraffineerde suiker is algemeen bekend dat het ongezond is.
Dus het is verstandiger om atjar van natuurlijke producten te maken. Koop daarom (tenminste) drie limoentjes en een goede kwaliteit biologische honing. Koop ook een biologische komkommer; dat smaakt lekkerder. Koop tevens veel verse koriander. Schil de komkommer en schaaf dunne plakjes, met de kaasschaaf. Pers de limoentjes uit, snijd de koriander fijn en voeg honing naar smaak toe. Er moet een goede balans zijn tussen het zuur en het zoet. Roer alles goed dooreen. Het gerecht is lekker bij nasi of bami goreng.

2) Noodles met komkommer, biefstuk en sesam
Snijd de verse gember, de sjalot en de knoflooktenen klein. Verhit een goede kwaliteit olijfolie en fruit alles in de koekepan. Bak in een andere pan de biefstuk, ongeveer drie minuten. De biefstuk moet van binnen rood blijven. Neem het vlees uit de pan, laat het afkoelen en snijd het in dunne plakjes. Eenmaal afgekoeld, kan de Japanse sojasaus en de honing aan het vlees worden toegevoegd. Meng alles goed door elkaar en laat even staan. Rooster de sesamzaadjes kort in de pan. Snijd de kommer in de lengte door, verwijder het zachte gedeelte met de zaadjes en snijd blokjes. Bereid de noodles volgens de aanwijzingen op het pak en giet af. Voeg vervolgens de biefstukplakjes, het gember-sjalot-knoflookmengsel en de komkommerstukjes aan de noodles toe. Schep alles goed elkaar en maak af met de geroosterde sesamzaadjes en kleingesneden lente-uitjes.
Gevarieerd van smaak en fris, zoals een Hollandse zomer betaamt.

Vanaf maandag 18 augustus is het wat mij betreft komkommertijd-af: Martin Bril is dan namelijk terug van vakantie. Vanaf morgen mag ik weer van zijn dagelijkse column in de krant gaan genieten (en hopelijk is de krant dan ook weer wat dikker). Het zijn de kleine dingen die het doen.