Translate

zaterdag 27 augustus 2016

Hevig beverig

Het is uiterst onrustig in de aardkorst, het beefde deze week dat het een aard had. 
Op maandagochtend vond een aardbeving plaats in de buurt van Torrevieja, niet ver bij ons vandaan. Ik lag nog een beetje in bed te mijmeren toen het schudde. Ik stond op, liep naar de kamer waar mijn liefje op de bank zat te lezen en vroeg haar of ze dat zojuist had gevoeld? Wat dan? Zij niet dus. Vreemd, nietwaar? Nu kan het zijn dat ik in sluimertoestand was en het voorval droomde maar ik kan mij het schudden levendig herinneren. Het was de derde of vierde keer dat ik in Spanje een aardbeving (‘terremoto’) meemaakte. Deze had een beperkte impact: 2.4 op de schaal van Richter. Doorgaans komt een beving in Spanje niet boven magnitude 4 uit. In 1829 vond een grote aardbeving in Torrevieja plaats die een kracht had van 6.9; het bracht grote schade aan mensen en gebouwen aan. In 2011 vond een grote (5.3) plaats in Lorca, op slechts 1 kilometer diepte. Dat was de reden dat dit mooie stadje in de regio Murcia erg veel schade opliep: 9 doden, 300 gewonden en heel veel beschadigde historische gebouwen.

Op dinsdag stond het bericht over de Torrevieja-beving in een specifiek digitaal Spanjekrantje. Een van onze Nederlandse vrienden die hier ook een appartement heeft, las het bericht en vroeg belangstellend of wij iets hadden gemerkt. Het artikel meldde dat het hoogstwaarschijnlijk door niemand was gevoeld. In huize Barefoot betrof dat dus één iemand en één niemand.

Twee dagen later hadden we hier een beving van 27.6 op de schaal van... Deze keer betrof het een golf van liefde. Mijn liefje en ik vierden op die dag dat we zevenentwintig jaar en zes maanden samen zijn. Er was die dag geen vonkenregen, we hingen niet in de lamp, we stortten niet in, er waren geen naschokken. We liepen in de loop van de jaren geen noemenswaardige schade op. We gaan gewoon voor 28!

Op diezelfde dag was het veel minder feestelijk in midden-Italië waar een aardbeving met een kracht van 6.2 op de schaal van Richter toesloeg. Het dorpje Amatrice was het epicentrum. De beelden van de bijna weggevaagde hoofdstraat zijn vreselijk om te zien. Sinds de beving werden 900 naschokken gevoeld. Inmiddels staat het dodental op 278 (waarvan ruim 200 in bovengenoemd dorp), zijn er 400 gewonden en werd de noodtoestand uitgeroepen. Het is bizar dat het vandaag, zaterdag, al geen voorpaginanieuws meer is. 

Op de avond van diezelfde dag kwam een bericht binnen op de app Quakefeed toen er een aardbeving plaatsvond ten zuidwesten van Mandalay (Myanmar); een van 6.8 op de schaal van Richter. Ongeveer driemaal heviger dan de beving in Torrevieja dus ik kon mij een voorstelling maken van hoe de aarde schudde onder Myanmarese voeten. De beving werd ook gevoeld in Bangkok en Dhaka, in buurlanden Thailand en Pakistan. De volgende dag bleek hoeveel schade die aardbeving veroorzaakte. Twee jonge meisjes die zich aan de oever van de Irrawaddy-rivier bevonden, verdronken toen de grond onder hun voetjes verdween. Dat konden de zeldzame dolfijnen die in die rivier rondzwemmen (Orcaella brevirostris), helaas niet voorkomen. Vooral de stad Bagan werd zwaar getroffen. Belangrijke eeuwenoude boeddhistische tempels als Sulamani, Dhammayangyi en Pya That Gyi liepen ernstige schade op. Men is al geruime tijd bezig om die stad op de lijst van UNESCO-werelderfgoed te krijgen maar dat zal na deze inbreuk wellicht van de baan zijn.

Foto's: EPA en AFP
Een van de leuke bijkomstigheden van op reis gaan, is de voorpret. De vliegreis vanuit Bali naar Mandalay voor december 2016 boekten wij reeds, mijn liefje leest momenteel de Rough Guide van Myanmar. De openingszin van de reisgids is van Winston Churchill die Birma ooit “a riddle wrapped in a mystery inside an enigma” noemde. 
Op de desktop stelde ik een folder samen met relevante websites, zoals die van de digitale Myanmar Times waarmee we plaatselijk nieuws kunnen volgen. 
Daar las ik de ochtend na de beving hoe groot de schade aan cultureel erfgoed is. Bagan is een van de plaatsen in het land van Aung San Suu Kyi die op ons reisprogramma staan. Het Ministerie van Cultuur en Religieuze Zaken verklaarde officieel dat daar 171 eeuwenoude pagodes, stupa’s en tempels werden beschadigd en dat is een ernstige aangelegenheid voor een land dat veel inkomsten ontvangt uit toerisme. Het kan een flinke tegenvaller voor ons, wereldreizigers, worden.

En dan vond er eergisteren ook nog een kleine aardbeving plaats van 2.4 op de schaal van Richter in de regio Murcia. Het epicentrum lag nabij de kleine plaats La Alberca. Die regio wordt regelmatig getroffen. 
Twee kleine zeebevingen werden later op de dag gevoeld in de omgevingen van Cádiz en Málaga; ze hadden geen tsunamiwaarschuwing tot gevolg. Tot nu toe registreerde het Spaanse meteorologische instituut 55 zogenaamde ‘maremotos’. Wetenschappers verklaren dat ongeveer elke 70 jaar een grote aardbeving Spanje treft en dat zou ons elk moment weer kunnen overkomen. Tja. Je kunt je er niet op voorbereiden. Nu maar hopen dat de bouw ertegen bestand is als het hier gebeurt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten