Translate

donderdag 29 mei 2008

Embryoselectie (vervolgd)

Op www.dag.nl werd de vraag gesteld of embryoselectie moet worden toegestaan.
De stand op donderdagavond 21:30 uur is als volgt:

- Ja, als dit borstkanker kan voorkomen, vind ik het prima: 99%
- Nee, embryo's zijn een vorm van leven en moeten beschermd worden: 1%

Het klinkt wellicht paradoxaal maar de grote vraag bij dit soort enquêtes is in welke mate de stemming van de gemiddelde Nederlander overeenkomt met het stemgedrag van Tweede Kamerleden, onze afgevaardigden. De laatste informatie over dit onderwerp geeft aan dat de ChristenUnie wil dat de brief van staatssecretaris Bussemaker van tafel gaat; het zou niet het standpunt van het kabinet verwoorden. Het is bekend dat de ChristenUnie principieel tegenstander is van embryoselectie. Volgens die partij 'tast het de beschermwaardigheid van het leven aan'.

Gisteravond was in Nova een vraaggesprek te aanschouwen tussen Esmé Wiegman, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie en Jan Maarten Cobben, klinisch geneticus bij het AMC. Mevrouw Wiegman was stellig van mening dat er voor dragers van het foute BRCA-gen “geen 100% zekerheid is dat je borstkanker krijgt”. (Het gaat bij deze erfelijke aandoening inderdaad om percentages die net onder 100% liggen.)
Dat is kennelijk voor haar en haar partij de belangrijkste reden om embryoselectie niet gelijk te schakelen aan een ziekte als Duchenne waarbij embryoselectie wel is toegestaan omdat die 100% zekerheid een feit blijkt. Je zult maar drager zijn van het erfelijke borstkankergen! En bovendien: wat een wonderlijke redenatie voor een partij die het leven pretendeert te beschermen?!

Geneticus Cobben sloeg de spijker op zijn kop toen hij Wiegman (retorisch) vroeg hoe De ChristenUnie het voor zichzelf kan verantwoorden op de stoel van die ouders te gaan zitten... Wie zijn zij om te bepalen wat foute-gendragende ouders met een kinderwens moeten besluiten?! Het is belangrijk dat ouders de keuzemogelijkheid krijgen. Hij verwijt de ChristenUnie terecht dat de ChristenUnie de autonomie van ouders om zelf te beslissen over hun leven ontneemt.
Ik zag dat mevrouw Wiegman iets moest wegslikken na die opmerking.

Aanstaande vrijdag zal de brief van de staatssecretaris op de agenda staan in de Ministerraad dus we blijven het op de voet volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten