‘Er was eens een spitskool te Uithuizermeeden. Hij groeide op in de tuin van Harry Venhuis (je weet wel: van Aurora). Baas Venhuis was een strenge man. Als biologische boer was hij niet snel tevreden, hoezeer de kolen ook hun best deden. Venhuis was altijd op zoek naar iets nieuws, iets beters. Op een dag besloot hij dat het hoog tijd was zijn spitskool uit te huwelijken. Hij vond een geschikte partner in de rode kool van zijn bio-buur. De spitskool en de rode kool sloten een (gearrangeerd) huwelijk in september en in mei van het jaar erop kwam uit de kruising een eerste roze spitskooltje voort. Het jonge kooltje stond mooi te zijn in de zonnige tuin van Venhuis toen het op een dag een blonde staart zwiepend op zich af zag komen. Voor ze het zich goed en wel besefte, voelde ze een natte neus op haar rozerode schilletje gedrukt. En wat bleek? Toeval bestaat niet: het was Snolliebollie! Ze is weliswaar blond maar ze is slim en snoezig genoeg om het hart van een jonge kool te beroeren. Het kooltje kleurde rood tot achter haarehhh... (spits)kooloren.’
En zo ontstond de rode spitskool. Er is door Venhuis, de biologische teler, hard gewerkt aan een nieuwe koolvariant die het zoete van de spitskool combineert met het zure van de rode kool.
Sinds we in Nederland logeren, maken we wekelijks gebruik van het fruit- en groente-abonnement van ‘Odin’. We halen de pakketten fietsend op bij de plaatselijke groenteman. In de ene fietstas zitten de biologische en biologisch-dynamisch geteelde groenten, in de andere het bio-fruit. Deze week troffen wij onder andere biologisch-dynamisch geteelde bosbietjes van Hans Eykelenburg uit Gemert in de tas aan. Ik vind het leuk dat de herkomst van de groente en het fruit met naam en toenaam wordt genoemd.
Deze week waren de biologische asperges in de aanbieding. Die associeer ik heel erg met zomer in Nederland. Mijn liefje, een Hollandse ‘potato head’ bij uitstek, wordt lyrisch van een goede aardappel: de Hollandse doré en –het summum- de Opperdoes, volgens haar de Rolls-Royce onder de aardappelen. Geserveerd met witte asperges maken ze met elkaar inderdaad een maaltijd die de zon op tafel brengt. In stijl afgemaakt met zelfgeplukte, onbespoten zomerkoninkjes uit eigen tuin. Daaraan heb ik nog een hele klus met dit groeizame weer, zoals op onderstaande foto is te zien! Hierbij twee smakelijke en gezonde recepten, samengesteld uit het Odin-pakket.
Lauwwarme aardappel-bietensalade (voor 4 personen)
• 500 gram vastkokende aardappelen, in kleine blokjes gesneden
• 300 gram gekookte bosbietjes, in kleine blokjes gesneden
• 8 zoetzure augurken, in blokjes gesneden
• 4 eetlepels zilveruitjes
• Teentje(s) knoflook naar smaak
• Zout en versgemalen peper
Voor de dressing:
• 4 eetlepels olijvonaise (of mayo)
• 2 eetlepels yoghurt (of biogarde)
• 2 eetlepels gehakte bieslook
• Zout en versgemalen peper
Kook de aardappelen (20 minuten) en de bieten (circa 30 minuten) en laat ze afkoelen. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Schep de afgekoelde aardappelen, bosbietjes, knoflookteentjes, augurken en zilveruitjes door elkaar en giet de dressing erover. Ook heb ik wat blad van de bosbiet achtergehouden en even in koud water gelegd. Vervolgens heb ik het knapperig geworden blad in reepjes gesneden en ook door het mengsel geschept. Schep alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Voor niet-vegetariërs: je kunt ook uitgebakken dobbelsteentjes spek of zalm aan de salade toevoegen.
Roergebakken rode spitskool met tijm (voor 4 personen)
• Een halve rode spitskool, bij voorkeur van boer Venhuis
• 2 sinaasappels
• 2 bosuitjes
• 1 eetlepel sinaasappelmarmelade
• Enkele takjes verse tijm
• Teentje(s) knoflook naar smaak
• olijfolie
• Zout en versgemalen peper
Snijd de halve rode spitskool in reepjes (sorry, snolliebollie). Pers 1 sinaasappel uit. Schil de andere sinaasappel, verwijder de witte schil en snijd partjes sinaasappel uit. Snijd de bosuitjes in dunne ringen. Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de knoflook, de reepjes rode spitskool en de tijm ongeveer 5 minuten. Roerbak de bosui vervolgens 1 minuut mee. Voeg daarna het verse sinaasappelsap, de marmelade en de uitgesneden partjes sinaasappel toe en verwarm deze kort mee. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Tenslotte, voor een goed glas wijn stuurde Diederik mij een creatieve en effectieve suggestie. Als je verstand van wijnen hebt, móet je van dit apparaatje weten. Het is een must voor elke wijnliefhebber. Maar met mate toepassen, hè...
Santé!