Translate

dinsdag 16 juni 2015

Kaanuhdaah

Zo sprak weervrouw Willumaain ('Laatiefaainzaain') de naam van het betreffende Noord-Amerikaanse land uit. Ik merkte haar voor het eerst op, kijkend naar BVN-tv op Bali. Ik weet niet zeker of Hoebert tot het Beste Van Nederland behoort maar de meteorologe is nog steeds op het NOS-journaal te zien.
Canada staat hoog op mijn reiswensenlijst. Mijn liefje en ik zouden het land graag van oost naar west doorkruisen met een kampeerwagen en de reis afsluiten met een cruise naar Alaska. De betreffende Capitool-reisgids werd reeds van voor naar achter en terug bestudeerd. Op zalm vissende bruine en zwarte beren in de nationale parken, orka’s en walvissen in Newfoundland en Vancouver Island, ijsberen in Alaska… Joehoe! Het gaat er ooit van komen.

Sinds ruim een week is de 2014-editie van Masterchef Canada op de Nederlandse buis te zien. Het programma houdt mij sinds de eerste uitzending in de greep. Duizenden amateurkoks gaven zich op. De Nederlandse kijker werd deelgenoot op het moment dat 25 kandidaten werden gekozen. Zij kregen het felbegeerde witte schort uitgereikt. Een flink aantal praatjesmakers kwam langs maar het kaf werd van het koren gescheiden.

De vaste jury bestaat uit drie chefs (van links naar rechts): Claudio Aprile, Alvin Leung en Michael Bonacini. Aprile werd geboren in Uruguay maar groeide op in Toronto; hij is daar chef-eigenaar van twee restaurants. Chef Leung is van Britse origine en groeide eveneens op in Canada. Zijn restaurant in Hong Kong Bo Innovation heeft drie Michelinsterren en Bo London heeft een ster. Leung (bijnaam The Demon Chef) spaart niemand. Bonacini komt oorspronkelijk uit Wales (UK) waar zijn familie een restaurant bezat. Hij volgde de hotelschool en deed zijn eerste kookervaring op in Londen’s prestigieuze Dorchester Hotel. Hij vertrok naar Toronto waar hij nu een aantal restaurants beheert met een co-chef en zakelijke partner.

Ik ben als reislustige Hollandse jaloers op burgers van het (Britse) Gemenebest. Op ieder van die geschatte 2.3 miljard personen! Zij kunnen over het algemeen visumvrij naar de 53 staten in het gebied reizen, hebben immigratievoordelen, mogen er werken en zich vestigen. Jonge, ambitieuze, goed opgeleide jongeren gaan graag overzee. Ik maakte het aan den lijve mee toen ik manager werd in Londen. In mijn team zaten onder andere een Amerikaanse, een Zuid-Afrikaanse, een Nieuw-Zeelandse en een Australische. Leuke, slimme meiden. Dat deden wij dat toch slechter met onze voormalige koloniën! Voor Indonesië hebben Nederlanders tot op de dag van vandaag een reisvisum nodig, werken en wonen is niet zomaar mogelijk.

Terug naar Masterchef Canada. De winnaar van het programma ontvangt de fel verlangde titel en een geldprijs van $100.000. De gekozen thuiskoks vormen een bont geheel: wit, zwart en bruin, met multiculti-achtergronden. Om een schort te winnen, was de instemming nodig van twee van de drie juryleden. Slechts twee kandidaten kregen een 'Ja' van alledrie: Tammy Wood en David Jorge. Hij is betonwerker met grote handen maar koken is zijn passie en zij is alleenstaande moeder van zes kinderen (haar echtgenoot kwam om bij een ongeval op het werk) die zichzelf culinair schoolde. Beide kandidaten komen uit Brits Colombia.

Inmiddels werden reeds 13 kandidaten geëlimineerd, in ruim een week. (Het lijkt de Nederlandse onderwereld wel?!) Er was een teamopdracht waar de amateurs in twee groepen voor medewerkers van Cirque du Soleil moesten koken. Mijn liefje en ik zagen in de jaren '90 enkele shows van dit illustere gezelschap. Daarna was er een teamopdracht waarbij ze een variatie van de traditionele poutine (proteïne, friet en jus) moesten bereiden voor honderden hongerige studenten van de universiteit van Voedingswetenschappen in Ontario.

De huidige Top12 van Masterchef Canada bestaat onder andere uit de vrouwelijke militaire veteraan Line die haar collega’s commandeert, de reusachtige ex-profvoetballer Jon ('Go Big or Go Home') die zijn sportcarrière in rook zag opgaan na een ernstige rugblessure, de trendy mode-ontwerper en eigenaar van een herenkledingzaak Michael die vindt dat zijn gerechten er net zo mooi moeten uitzien als hijzelf en de onstuitbare babbelkous Jennifer met een minderwaardigheidscomplex. Hun kookniveau ligt behoorlijk hoog. Wie-o-wie wordt de winnaar? Tammy en David zijn mijn favorieten.

De onderlinge spanningen in het gezelschap lopen regelmatig hoog op, Onder de amateurs vloeiden reeds tranen, mensen die zich onoverwinnelijk waanden kregen een tik op hun neus, de eerste pleisters werden geplakt, één amateurkok belandde zelfs in het ziekenhuis. Zelf doe ik af en toe een greep in de Kleenex-doos. Are you Ready? Yes, I am! Het worden boeiende zomerweken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten