Hallo! Het is weer hoog tijd voor een blog over Masterchef Australia
2017. We zijn inmiddels beland bij de Top9 van kandidaten. Afgelopen week waren
die bofkonten in Japan. Ik zag ze koken tegen de achtergrond van eindeloze
theeplantages van Obuchi, met uitzicht op berg Fuji.
Net voordat deze Japan-week plaatsvond, raakte ik in de ban van dat land
want de EO zendt op dit moment BBC Earth-natuurseries uit waarin ook de flora
en fauna van het Land van de Rijzende Zon figureren (‘Wild Japan’). In huis durf
ik het bijna niet meer hardop te zeggen als de reiskoorts mij weer in zijn greep
heeft na het zien van zo’n documentaire.
Het is bijna vaste prik; ik ben nu eenmaal oeverloos reislustig. Het liefst zou
ik het gehele jaar rond de wereld trekken. Voor de realisatie van dat plan
moeten we echter eerst gelukkig worden in het spel. (In de liefde zijn we dat
doorgaans al.) Mijn liefje zou uit zichzelf niet naar Japan reizen maar ik
geloof dat er geen principiële bezwaren zijn tegen het land. Alles is daar immers
gestructureerd, georganiseerd en punctueel. Ik las onlangs dat een Japanse
treinconducteur zijn nederige excuses aanbod aan de reizigers omdat hij één
minuut te vroeg vertrok.
Elk jaar kijk ik met vriendin en reismaatje Bernadette naar Masterchef Australia,
ieder op onze eigen bank. We zijn beiden groot fan van het programma. Ook zij
reageerde tijdens die specifieke Japan-uitzending via whatsapp met “Ik wil wel naar Japan. Fuji zien en lekker
eten.” Klonk mij als muziek in de oren. Zij merkte ook nog op dat er
zulke beleefde mensen wonen. Dat kan mijn liefje toch zo bekoren? Klopt. Alsmede
hun vriendelijkheid, respectvolle houding, reinheid en arbeidsethos. Zij en ik hebben
zo onze manieren om de neus van reismaat nummer 3 in de goede richting te krijgen… Reizen is verslavend. Ruim
voor die tijd starten we dan met Duolingo Japans.
Als jonge consultant
werkte ik een korte periode voor een Japanse autofabrikant in het oostelijk
havengebied in Amsterdam. De klus had betrekking op hun IT-systeem. De
personenauto’s werden elders geproduceerd en met containerschepen zo hoog als
torenflats naar Europa gevaren. Daar werden de auto’s tijdelijk geparkeerd voordat
ze over land naar dealers werden vervoerd. Vanaf mijn bureau had ik zicht op
het lossen van de schepen. Het was een logistiek gekrioel van jewelste. De
auto’s werden achterstevoren uit de laadruimte naar de kade gereden!
Op kantoor ging het
er beheerst, rustig en vriendelijk aan toe. Collega’s waren inderdaad voorkomend
maar de meesten bleven op gepaste afstand. Een van hen leerde mij echter enkele
uitdrukkingen in hun moerstaal. Zo weet ik nog steeds hoe ik muzelluf moet voorstellen:
私の名前は
XXX ですIn
fonetisch schrift staat hier ‘watashinonamaeha
XXX desu’. Ik kan het zelfs uitspreken.
Op een dag kwam de Japanse afdelingsbaas terug van een zakenreis
naar zijn vaderland. Ook voor mij had hij een kado meegebracht. Hij zette een
ingepakt doosje op mijn bureau. Nu had ik mij, leergierig als ik was, goed
voorbereid op de cultuur van deze werkgever. Zo wist ik dat je een geschenk
niet uitpakt in het bijzijn van de gever. Openscheuren van de verpakking is helemaal
uit den boze. Dat werd gezien als lomp. Het doosje stond de hele dag op mijn
bureau te branden. Voordat ik aan het einde van mijn werkdag in de tram stapte,
was het geopend. Het ware delicate fruitsnoepjes in mooie wikkels.
In de omgeving van Hokkaidō (hoge noorden), heb je een nationaal park met
veel bezienswaardige flora en fauna. In centraal-Japan liggen Tokyo en de berg
Fuji. Verder naar het zuiden kom je langs
Kyoto en Hiroshima; een bezoek aan die steden mag niet op het reisprogramma
ontbreken. In het diepe zuiden, in de buurt van Nagasaki, heb je een nationaal
park met fraaie onderwaterwereld. Bovendien tref je daar tropische temperaturen
waardoor je goed kunt snorkelen. De reisroute is dus niet ingewikkeld om te
bepalen, daarvoor heb je geen Lonely Planet nodig. Het idee inspireert, de
tijd zal het leren.
De amateurkoks van Masterchef Australia zijn stuk voor stuk top. Nog
nooit in al die negen jaar dat het programma op de Nederlandse tv is te zien,
was het voor mij zó moeilijk een favoriet te kiezen. Spierballenbonk Ben met
Hollandse roots, OK-verpleegkundige Eliza, kleine Eloise met creatief kapsel, hoogblonde
Tamara, bescheiden Brit Arum, jongste bediende Callan, accountant Diana, Sarah met
Maleise roots, lange Karlie Verkerk (met zo’n achternaam weet je het wel…). Ieder
van hen kookte afgelopen week de sterren van de Japanse hemel. De lokale keuken
en ingrediënten bleken zeer inspirerend te werken. In een Australisch krantenartikel las
ik dat ze wel stiekem extra cursussen snijtechniek en verfijnd serveren volgden, voordat
ze afreisden. Ik vermoed dat de bedenkers van het programma en de juryleden
graag naar Japan willen uitbreiden...
Acht kandidaten moesten in een Michelsterrenrestaurant in Tokyo een
8-gangenmenu koken voor de chefkok en de culinaire elite van de stad. Chef Kagehisa
Imada is derde generatie sushi-chef in een gelauwerd familierestaurant in Ginza.
Tijdens deze uitzending kreeg ik te horen dat Tokyo voedselhoofdstad van de
wereld is. In deze stad vind je namelijk meer Michelinsterrenrestaurants dan in
alle andere steden ter wereld tezamen! Overigens is sterreneten in Japan
doorgaans betaalbaarder dan elders.
Voor Sarah Tiong heb ik een zwak. Als ze een gerecht proeft, slaat ze eerst
keurig haar hand voor de mond en roept van daarachter doorgaans iets zeer waarderend
over eigen brouwsels. Ik moet er telkens om gniffelen. Ze is vol zelfvertrouwen,
daar kom je ver mee. Ze onthulde tijdens deze Japan-week dat ze lijdt aan
diabetes. Als suikerpatiënt bereidt ze nauwelijks desserts. Zij moest als
laatste in de kookestafette een toetje maken. Sarah gaf er een ingenieuze draai aan: een cremeux van zwart sesamzaad en
verse gember, met sojasaus-pindapraline, omgeven door gekarameliseerde gember,
zelfgemaakte gembersiroop en verse bramen als kers op de taart. Kom er eens om!
Met dit hartige dessert won ze eindelijk (na vier keer strijden) de felbegeerde
immuniteitsspeld, die haar zonder al te veel tegenslag naar een finaleplaats moet
leiden.
De volgende dag werd ze echter de pechvogel van de Japan-week: in een groepsopdracht bereidde zij weliswaar het Gerecht Van De Dag maar haar overige teamleden (Callan & Tamara) verprutsten het. Het hele team belandde in de afvalronde. Zal Sarah haar zwaar verdiende geluksspeld teruggeven om eliminatie te voorkomen? We gaan het morgen zien. Spannender kan het programma -bijna- niet worden dus je begrijpt dat ik inmiddels weer als vanouds aan de buis zit gekluisterd. Happy Days! Masterchef Australia is het beste wat er is te zien op het gebied van kookprogramma’s. Arigatō.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten