Translate

maandag 9 april 2018

Een lentefeestje

O, o, o… wat een lawaai was het! Spanjaarden zijn het luidruchtigste volk op aarde en dat realiseerde ik mij onlangs weer toen wij naar het Spaanse carnaval gingen. Het is een feest voor jong en oud. Vriend Frans, mijn liefje en ik waren afgelopen weekend deelgenoot van ‘La Entierro de la Sardina’, de begrafenis van de sardien. Dat werd bepaald geen verdrietige aangelegenheid. Wij namen onze vriend afgelopen week mee naar typisch Spaanse evenementen ter bevordering van zijn inburgering. Wij dragen actief bij aan zijn educación permanente, zal ik maar zeggen. Zijn Spaans mag dan op nivel cero staan, zijn interesse in dit soort uitjes is torenhoog. Je kunt je geen beter gezelschap wensen.

Dit Spaanse feest vindt elk jaar plaats op de zaterdag na Pasen. De traditie stamt uit de eerste helft van de 19e eeuw en zou vanuit Madrid naar andere steden zijn overgewaaid. (De Spaanse kunstschilder Francisco Goya maakte het in 1812-1814 tot onderwerp van een schilderij.) Het begon als grap in een studentikoos gezelschap met een sardien als voorzitter en het is nog steeds een carnavaleske bedoening. Wij gingen er eerder voor naar Murcia. Het is daar dan gezellig rumoerig. Iedereen is in opperbeste stemming, deze kleine studentenstad swingt dan. Even zag het ernaar uit dat het in het water zou vallen maar de weersvoorspelling werd in de loop van de week teruggedraaid. Gelukkig hielden we het droog.

De sardien wordt elk jaar vanuit een andere plaats in de regio naar Murcia-stad gebracht. Elk jaar wisselt het transportmiddel. Zo verhuisde de vis al eens in een luchtballon en een helikopter, aan een paraglider en in een brandweerauto. Dit jaar vertrok de vis op 1 april uit buurgemeente San Pedro del Pinatar en kwam over water naar Murcia.

Een jaar lang werken lokale verenigingen (‘sardineras’) aan de voorbereidingen van dit carnaval. Die verenigingen dragen namen als: Apolo, Aquiles, Baco, Centauro, Centro Brujo, Ceres, Eros, Hércules, Júpiter, Marte, Mercurio, Momo, Morfeo, Neptuno, Odín, Palas Atenea, Plutón, Polifemo, Saturno, Selene en Ulises; allen goden van de berg Olympus. Zij kiezen elk jaar een Gran Pez en sinds 1988 ook een Doña Sardina. Ondernemer Alfonso López Rueda werd dit jaar verkozen tot Grote Vis en Alicia Hernández (1973) werd Vrouwe Sardien. Zij zijn sponsor en beschermvrouwe van het festival en hebben beiden een ceremoniële functie. In het dagelijkse leven is Alicia ontwerpster met een eigen kledinglijn: Dolores Promesas. 

Eenmaal geparkeerd in de buurt van Murcia’s kathedraal, hoorden we de trommels en fluitjes van verre. ‘Charangas’ (muzikale groepen) en ‘hachoneros’ (verklede mannen) liepen reeds door de stad en wij volgden hen op de voet. Die musici moeten onherstelbare gehoorschade oplopen. Als je te dicht bij de trommelaars kwam, ervoer je een schok van teveel decibels. Bijna niemand in de band droeg oorbescherming. Oefff. Frans liep ooit gehoorschade op en ook in mijn geval doet eentje het niet zoals weleer vanwege een niet goed behandelde oorontsteking die ik in Bali opliep.

Frans verbaasde zich erover hoe sommige van die mannen op deze manier verkleed over straat durven gaan. Hij had een punt… de kerels zouden niet misstaan in een Gay Parade. De mannen-in-roze van Ceres spanden de kroon, de Nederlandse toppers zijn er niets bij! Op de foto zie je iemand een visgraat-hanger dragen. Dat is op die dag ook gewoonte; zowel voor hachoneros als voor bezoekers van het carnaval. Ik telde er tientallen.
Elke groep heeft mensen die met tassen vol speelgoed en snoep sjouwen; dat zijn de grootste kindervrienden van het carnaval. Opa’s en oma’s verzamelen actief mee voor de kleinkinderen. Vorig jaar ontvingen wij handenvol speeltjes die vervolgens in de verjaardagsdoos van Yuda belandden; dit jaar niet.

In de loop van de jaren namen meer internationale gezelschappen aan dit Spaanse festival deel. Dit jaar was er een drumband uit Polen, een groep doedelzakkers in kilt en een bont Boliviaans gezelschap. Die Zuid-Amerikanen vond ik het mooist gekleed, al konden de Polen in spiegelkostuum mij eveneens bekoren. Ze poseerden met plezier voor de cameravrouw. Je vind de foto’s terug in mijn webalbum Spanje 2018.

De grootste en imposantste optocht vond echter 's avonds plaats. Langs de hoofdstraat stonden her en der al tribunes. Je kunt dan over de hoofden lopen en dat weerhoudt ons ervan. Mijn liefje en ik namen ons echter voor volgend jaar in Murcia te overnachten om het sluitstuk van het carnaval mee te maken. Het grote defilé door de stad en de verbranding van de sardien op de Oude Brug mag je niet missen. Net als bij de Fallas van Valencia wordt het topstuk van het feest op de laatste dag in de fik gestoken. De ultieme catharsis. Het lentefeest in Murcia eindigde ruim na middernacht. Ik vond filmpjes van de optocht van dit jaar op de website van de krant La Verdad (je moet in het artikel even naar beneden scrollen voor bewegende beelden). Het bleek wederom spectaculair. Volgend jaar zijn wij erbij!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten