Translate

zaterdag 8 september 2018

Live in the sun

Terwijl wij ons in het westen druk maken over het gedrag van de ex-geliefde van de D’66-partijleider, de domme uitspraken van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken over het mislukken van de multiculturele samenleving, de fraude en corruptie van de ING-bank (onder een baas die recent een miljoenenopslag in zijn salaris vroeg), de tegenvallende kijkcijfers van RTL Late Night van nieuwe presentator Twan Huys, de -terecht- omstreden uitwijzing van de kinderen Lili en Howick naar Armenië, het ontbreken van een moreel kompas bij premier Rutte en staatssecretaris Harbers, de anonieme persoon in het Amerikaanse Witte Huis die zich uitsprak over de revolutie die van binnenuit wordt gevoerd tegen Trump en zijn regering, het zoveelste ontluisterende boek over Trump & Co maar deze keer van de gerespecteerde journalist Bob Woodward die Watergate ontdekte en aan de kaak stelde…

…vonden er elders in de wereld dingen plaats waarover ik met nèt meer compassie wil bloggen!

Foto: Deco Alamy/Alamy
In Maleisië vond namelijk onlangs een proces plaats waarbij twee vrouwen die samen seks wilden hebben, werden veroordeeld tot zes stokslagen. Je leest het goed: stokslagen. Anno 2018. Hedentendage gaan we in veel landen in de wereld, ook in westerse, terug in de tijd in plaats van vooruit. (Zojuist keek ik naar het nieuwe tv-programma van Philip Freriks, genaamd ‘Een Hollander in Parijs’, en hoorde dat de Fransen de laatste guillotine-onthoofding uitvoerden in de jaren ’70 van de vorige eeuw…)

Mijn liefje en ik (samen van de damesliefde) reisden in 2012-2013 drie maanden door Maleisië. Wij waren destijds aangenaam verrast door de ontwikkelingen in dit Aziatische land. Overal werden wij hartelijk ontvangen, door mannen als door vrouwen. We droegen onze zwemkleding op het strand, lachten samen, liepen samen; nooit werden we lastiggevallen, De vliegtuigen vertrokken op tijd, de bussen en treinen kwamen tijdig aan. We konden bijna overal online onze zaken afwikkelen, met relatief goed wifi. Als we reserveerden aan een loket, vroeg de baliemedewerker ons welke stoelen we wilden; die kregen we dan ook. Het was doorgaans schoon. We begonnen onze rondreis in Saba -Maleis Borneo- en zagen alle uithoeken van dit deel van het land, reisden vervolgens met verschillende transportmiddelen naar Sarawak en naar zuid-, centraal- en west-Malesië. Het oosten lieten wij bewust links liggen: dat deel was te radicaal-islamitisch wat ons pottenkindjes betreft, we wisten dat men daar Sharia-wetgeving wilde invoeren. We gaan dingen niet uit de weg maar zoeken problemen zeker niet op.

Het proces van de wrede stokslagen vond plaats in het conservatieve noord-oosten van Maleisië. Dit was de eerste veroordeling van zijn soort. De stokslagen werden toegediend in de rechtzaal, terwijl 100 mensen toekeken. De vrouwen kregen tevens een boete van 3.300 Ringgit, bijna €700 per persoon. Dat is geen kattepis voor de gemiddelde orang Melayu. De vrouwen die het overkwam, zijn 22 en 32 jaar. Mijn liefje en ik hebben ongeveer datzelfde leeftijdverschil dus dat maakte het verhaal herkenbaar en extra pijnlijk.

De Maleise vrouwen werden niet op heterdaad betrapt. Ik vraag mij in alle ernst af hoe rechters dan tot een oordeel konden komen? Hoe kun je überhaupt bewijzen dat vrouwen seks met elkaar wilden hebben? Kan een rechter daarvan worden overtuigd zonder bewijs? Kennelijk wel daar. En wie maakte(n) hen verdacht? Naar verluidt, werden ze door ambtenaren van de islamistische fatsoenspolitie aangetroffen in een auto. Ik stap hier nooit meer in onze mobiel zonder aan die vrouwen te denken!

Lokale en internationale mensenrechtenorganisaties die de LGBTI-gemeenschap in Maleisië bijstaan, vrezen dat dit tot verder discriminatie en criminalisering van homo’s, lesbo’s en transgenders zal leiden en dat is slecht nieuws.

Foto: Harish Tyagi EPA
Beter, véél beter nieuws kwam recent uit India. De foto die op mijn netvlies bleef plakken, is daar een mooi voorbeeld van. Dat frivole regenboograndje langs het t-shirt, de brede glimlach. Deze vrouwen stralen! Een groter verschil met die andere foto die het verdriet van Maleisië uitstraalt, is niet mogelijk…

Na 160 jaar besliste een vijfkoppige jury van het Hooggerechtshof unaniem dat er een einde moet komen aan de strafbaarheid van sex tussen mensen van het gelijke geslacht. Na 24 jaar juridisch getouwtrek is het eindelijk zover. Een van de rechters (Indu Malhotra) verklaarde dat “history owes an apology to members of the [LGBTI] community for the delay in ensuring their rights.” Daar is geen woord Spaans aan! Elke stap voorwaarts is er een die hoop geeft. Voor de een gaat de zon weer schijnen, de ander leeft voort in duisternis.

Dat er wereldwijd nog veel werk moet worden verzet op dit vlak, toont onderstaand ILGA-overzicht aan.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten