Translate

woensdag 21 mei 2008

Fietsen door Kopenhagen

“I want to ride my bicycle, I want to ride my bike, I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like”. Het zijn zinnen uit de jaren 80 hit van 'Queen'. Hoe toepasbaar is het op København, de hoofdstad van Denemarken.
Ik was er vijf dagen: wat een leuke, ontspannende maar ook mooie stad is het! Kopenhagen lijkt op Amsterdam met de vele kanalen, de rondvaartboten en woonboten op het water. Liefde voor fietsen is een van de dingen die Denen en Nederlanders met elkaar gemeen hebben. Kopenhagen heeft 340km fietspaden en er wordt zelfs gesproken van 'Copenhagenizing' om het doelmatig ontwerpen en aanleggen van fietspaden in deze stad aan te geven. Je kunt bovendien heel fraaie, Deense fietsontwerpen in de stad zien rondrijden. Denemarken wil ook graag wereldwijd een voortrekkersrol vervullen op het gebied van klimaatverandering en Kopenhagen zal in 2009 de VN-topconferentie over Klimaatverandering in de stad houden. Het klinkt logisch want fietsen levert nu eenmaal een positieve bijdrage aan een verminderde uitstoot van broeikasgassen.

Fietsen door Kopenhagen is vooral leuk vanwege de kleinschaligheid van de stad en het feit dat het er lekker plat is. Een van mijn eerste indrukken was dat werkelijk IEDERE fietser voor rood licht stopt. Dat is even wennen voor een reislustige Hollandse maar na een dag was ik al veel meer geneigd mij aan die goede gewoonte aan te passen.
Kopenhagen heeft overal in de stad fietsenstallingen staan met zogenaamde 'City Bikes'. Het zijn stoere, grappige fietsen. Je stopt Dkr 20 (circa €3) in een kastje aan het stuur en je kunt de 'bycyklen' gebruiken zolang je wilt. Als je je fiets aan het einde van de rit in een van de daarvoor geeïgende fietsenstallingen parkeert (dat hoeft niet dezelfde stalling te zijn), krijg je de euros terug! Er rijden volop riksja's rond maar dat is inmiddels ook in Nederland een bekend verschijnsel; ze zijn o.a. in het centrum van Den Haag te gebruiken.

De dame aan de receptie begroette ons in rap Deens (zoals Denen doen) en bleef ons in die taal aanspreken, ondanks onze antwoorden in Engels. Ik moest een hevige lachbui onderdrukken want het deed mij denken aan de zweedse kok van de 'Muppet Show'. Die van: “Heudebiskideu, Burdeheude biskideu, Wee-deu behurdiwurkbeu, Bork-bork-bork”..?! Het is ons desalniettemin gelukt fietsen van ons hotel te huren en we zijn er vier dagen, in een heerlijk zonnetje, op uitgetrokken.

En wat is er veel te zien, zowel op het water als op het land! Op het water vielen het zeilschip van Koningin Margarethe, het cruiseschip van Costa en het motorjacht van de Russische miljardair Roman Abramovitsj direct in het oog. De 'MV Pelorus', een van de grootste jachten ter wereld, ligt vanwege haar omvang buiten de reguliere binnenhaven van Kopenhagen.

Op het land konden we genieten van de moderne architectuur van het Operagebouw van Henning Larsen (gelauwerd Deens architect), het nieuwe koninklijke theater van de Deense architecten Lundgaard & Tranberg, 'De Zwarte Diamant' van Arne Jacobsen en het Joods Museum dat door Daniel Libeskind is ontworpen. Het museum is gevestigd in een van de oude gebouwen van de koninklijke bibliotheek. Het innerlijke van het museum heeft de vorm van een davidster en als je door de gangen van dit fraaie museum loopt, heb je -vanwege de hellende vloerdelen- constant het idee te wankelen. Het moet de bezoeker herinneren aan de moeilijke positie waarin de Deense joden zich bevonden. Denemarken is overigens als enige Europese (bezette) land in staat gebleken haar Joodse bevolking van deportatie door de Duitsers te redden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom heeft Libeskind het museum ook 'Mitzwa', daad van menslievendheid genoemd.

Een bezoek aan het Tivoli-park, de Carlsberg Brouwerij, de Citadel en de Kleine Zeemeermin mogen niet in de fietstocht door de stad ontbreken. Ook de inwendige mens komt in Kopenhagen ruim aan zijn trekken want er zijn maar liefs elf restaurants met een of meer Michelinsterren! Wij tafelden opperbest bij restaurant 'Noma' en 'The Paul'. Het bijwonen van een demonstratie Vikingworstelen in het Nationaal Museum was het klapstuk van het bezoek - al behoort het tot de categorie 'Kerststalletjes Kijken'...
Klik voor de foto's op de link Copenhagen van mijn weblog.
“København, jeg elsker dig”!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten