Translate

dinsdag 2 juni 2015

Natte boel

Ik zei, terwijl de tranen over mijn wangen biggelden (als VIDO-vrouw) als je vorig jaar kanker kreeg, ervan herstelde en nu in een drie sterrenkeuken staat te koken dan…, ik kwam even op adem... “dan is het foute boel, vulde mijn liefje aan. 

Neeeh! Ik bedoelde iets heel anders: dan pleng je een traantje van geluk! Mijn liefje sprak uit haar ervaring, ik uit de mijne. Zij leeft met een Vrouw-In-De-Overgang, ik met een vrouw die genas van borstkanker.

De chef pakte hem even vast en zei hem dat het wellicht beter was om emotioneel te worden na de lunch. Tja. Ik kon het wel waarderen. Business as usual. Het moge duidelijk zijn: Masterchef Holland 2015 kan mij als amateurkok-voor-de-buis erg bekoren. We belandde in de finaleweek van het programma. Het werd geen foute boel maar natte boel met Gary, mijn favoriete amateurkok in deze jaargang van het boeiende kookprogramma van Australische origine. Vorige week leerden we de naasten van de kandidaten kennen tijdens een BBQ in een Rotterdams park, met chef-kok Erik van Loo van sterrenrestaurant Parkheuvel die een gerecht voorschreef. Niemand viel die ronde af. Zo kort voor de finaleweek konden de kandidaten relaxen: ze mochten koken voor hun dierbaren. Gary's man, zijn zus en beste vriendin waren van de partij. Ik hoop dat hij de finale gaat winnen maar het zou mij niet verbazen als Stan de winnaar wordt. Stans vader en zijn zus waren eveneens aanwezig. Het was ijzig koud, alle juryleden en Van Loo spanden zich in om er een mooi culinair feestje van te maken. Dierbaar, dunkt mij.

De drie finalekandidaten Gary, Stan en Naresh moesten (of moet ik zeggen: mochten?) koken in restaurant De Leest in Vaassen. Gary was inderdaad overweldigd door de ervaring. Hij betreurde echter het gemis van zijn vriendinnetje Inge, de amateurkok die mijn runner-up was en die de finaleweek net niet haalde. 

Zelf wist ik niet van het bestaan van dit sterrenrestaurant aan de oostrand van de Veluwe, provincie Gelderland. Chef-kok Jacob-Jan Boerma werd geboren in Oostenrijk. Na het behalen van zijn derde Michelinster trad hij toe tot het Gilde der Driesterrenkoks. Zijn vriendin Kim Veldman is gastvrouw in het restaurant.
De kandidaten van Masterchef Holland 2015 moesten voor 24 gasten een drie-gangenmenu voorbereiden. Gary deed het voorgerecht, Naresh (vegetariër) was verantwoordelijk voor het hoofdgerecht met Hollands lam en Stan bereidde het dessert. De gasten genoten van hun gerechten, ze waren verbaasd over het hoge niveau. Sommigen noemden de gerechten zelfs 'bijna Jacob-Jan'. 

De creatieve Stan, tweede op mijn favorietenlijstje, was helemaal in zijn element. Ik had zelfs het idee dat hij solliciteerde naar een baan in het restaurant. De chef meldde dat hij nog even moest oefenen. Gary was heel goed met inktvis en krab, Stan werd met zijn toetjes echter de winnaar van de dag. Hij was niet alleen de beste amateurkok, hij stak ook het meest de handen uit de mouwen om te helpen tijdens de gangen van zijn collega‘s. Zelf vind ik Naresh de zwakste schakel in het geheel. 
Ik gun de overwinning aan de 52-jarige Gary maar ik realiseer mij dat Stan (mijn andere favoriet) een natuurtalent is…

Volgende week begint Masterchef Canada op RTL6; ik denk dat ik het programma ga volgen. Eens kijken hoe Canadezen in elkaar zitten. Het land staat immers hoog op ons vakantielijstje!


P.S. FIFA-voorzitter Sepp Blatter trad zojuist af. Joehoe! Er gebeurde kennelijk heel wat tussen zijn herverkiezing op vrijdag jongstleden en vandaag. Ik ga ervan uit dat we hierover nog veel zullen lezen in de komende dagen. Let’s go FBI and FIFA!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten