Translate

zaterdag 3 maart 2018

Dit is pas echt stupide!

Foto: Olivier Corsan
De directeur van de eeuwenoude Franse uitgeverij Hachette Livre noemde e-boeken onlangs in een interview met een Indiase krant ‘a stupid product’. Hij was in New Delhi voor het wereldcongres van de International Publishers Association en voor de viering van het tienjarig bestaan van Hachette India. Dit is wat hij letterlijk zei: “The ebook is a stupid product. It is exactly the same as print, except it’s electronic. There is no creativity, no enhancement, no real digital experience.” Zijn commentaar leverde wereldwijd opgetrokken wenkbrauwen op. Ook bij mij.

Nu kan ik nog begrijpen dat de baas van een van de grootste uitgeverijen ter wereld (met jaarlijks 17.000 nieuwe boektitels) weinig ziet in digitale boeken. De grootste omzet wordt bij hen immers bereikt met papieren edities. Zijn argumentatie begrijp ik echter helemaal niet. Hoezo voegen ebooks niets toe? Sowieso vind ik het als veellezer piekfijn om met 100 digitale boeken op vakantie te gaan zonder met een loodzware reistas te hoeven zeulen. De functies die je in een digitaal boek kunt gebruiken, verschillen per uitgever maar je kunt er een boel meer mee dan Arnould  Nourry denkt. Zo kun je bijvoorbeeld de letters veranderen en vergroten, al lezend een geïncorporeerd woordenboek raadplegen, notities maken zonder pagina’s te besmeuren, via links doorklikken naar gerelateerde teksten, delen van teksten printen en bladwijzers aanbrengen.
Monsieur Hachette heeft het wat mij betreft dan ook bij het foute eind. Ik vind zijn bril leuker dan zijn teksten. Het zijn weliswaar geen toevoegingen die de leeservaring radicaal veranderden maar je kunt digitale boeken geen domme producten noemen. Misschien dat we als lezer in de nabije toekomst meer digitale innovatie tegemoet kunnen zien, bijvoorbeeld door toepassing van 3D of Augmented Reality maar voorlopig is de bestaande functionaliteit van de meeste e-books voor een grote groep lezers toereikend en bevredigend.

Wat in mijn ogen pas echt oliedom is, is dat een ultraconservatieve groep in Orange City boeken met een LGBTI-thema naar een afgelegen schap in de openbare bibliotheek wil verbannen. Dat las ik afgelopen weekend in The Daily Beast. Die staat nam recent een besluit over religieuze vrijheid en in dat kader kwam een dubieuze petitie tot stand. Conservatieve republikeinen, verenigd in de Sioux County Conservatives (SCC), eisten dat boeken met een lesbisch/gay/biseksueel/transgender/interseksueel thema naar een verre uithoek van de bieb moeten verhuizen omdat ze kinderen kwaad kunnen doen. Ze vergeleken deze boeken met drugs en Tide pods. Dat laatste moest ik even uitzoeken. Het blijkt te gaan om een Procter & Gamble-vaatwastablet. Het eten van deze giftige blokjes is kennelijk een nieuwe trend onder jongeren. Op YouTube zijn veel van die challenges te zien.

Illustratie: The Daily Beast
Orange City is een plaats in de Amerikaanse staat Iowa. Gezien het onderwerp zou je denken dat die ligt in de Bible Belt van de Verenigde Staten. Dat is niet zo. Het is echter wel oerconservatief. De plaats werd door Henry Hospers -vroege emigrant uit Nederland- vernoemd naar Willem van Oranje, verdediger van het christelijke geloof. Ter verdediging van christelijke waarden riep de groep op tot verbanning van alle LGBTI-literatuur. So much for Dutch heritage…

Deze standpunten zijn niet alleen ongelofelijk kortzichtig, de timing van hun petitie had ook beter gekund. Als er iets is dat Amerikaanse kinderen kwaad kan doen -naast het eten van Tide pods-, dan zijn het wel wapens. Die zijn verantwoordelijk voor een van de dodelijkste epidemies in dat land. Het zijn inderdaad gestoorde mensen die de trekker overhalen maar te gemakkelijk beschikbare wapens stellen hen in staat in een handomdraai killers te worden. Ik las onlangs een serieuze analyse van de tekst van het oorspronkelijke Tweede Amendement zoals die in de Amerikaanse grondwet werd opgenomen en al jarenlang door de wapenlobby wordt geïnterpreteerd maar die blijkt behoorlijk uit de context te zijn gerukt! George Mason, een van de founding fathers, sprak destijds over militaire dienst voor bepaalde sociale klassen. Hij pleitte er niet voor dat Jan en Alleman de hand op wapens  legt en ze gebruikt. Ik vond het een eye opener. Wat de NRA (de Amerikaanse Wapenassociatie, met 5 miljoen leden) doet, is typisch keep it simple, stupid’... You get what you deserve? President Trump, in zijn functie van Lone Deranger, stelde tijdens een ontmoeting met slachtoffers en nabestaanden van de recentste schietpartij in Florida allereerst voor het onderwijzend personeel te bewapenen. Dat kan alleen een Amerikaan bedenken. We gaan in de komende weken zien of hij ook de president van jonge mensen is.

De ban in Orange County heeft betrekking op 36 werken, niet uitsluitend boeken. Ook DVD’s van Oscar-winnende films als Moonlight en Milk’ worden als schadelijk voor de tere kinderziel bestempeld. Als het aan die oerconservatieven ligt, worden daarop voortaan waarschuwingsstickers geplaatst zodat kinderen niet per ongeluk een besmettelijk boek ter hand nemen. En zij zijn ook van mening dat de bibliotheek voortaan geen boeken met die thematiek meer aanschaft. Van hún belastingcenten!

De online-petitie kreeg een onverwacht staartje. De SCC stelde namelijk tegelijkertijd  een folder op met hatelijkheden aan het adres van de LGBTI-gemeenschap, achter de rug van de organisator om. Nog meer kortzichtigheid. Dit stond erop: 
  • Pastor Kevin DeYoung (niet verzonnen!): It is no little mistake in God’s eyes to encourage and support what harms our fellow creatures and dishonors our Creator. (“What Does the Bible Really Teach About Homosexuality?”)
  • Romans says they’re given over to a “depraved mind.” Corinthians lists homosexuality as one of nine sins of people who will not inherit the Kingdom of God. Do we want books aimed at Pre-K children promoting behavior the Bible calls “unnatural,” “detestable” and “an abomination”?
  • Homosexuals have higher incidence of many risk factors linked to cancer. (American Cancer Society)
  • Non-heterosexuals are more likely to encounter domestic violence, turn to drugs or alcohol to cope with that abuse. (Sam Houston State University)
  • Transgenderism has a 46% (men) and 42% (women) attempted suicide rate. (American Foundation for Suicide Prevention — the Williams Institute, UCLA Law)
  • Adult children of same-sex partners report ongoing depression nearly triple that of adult children of heterosexual parents (51% vs. 22%). (Dr. Paul Sullins, The Catholic University of America; 2016 study)
Het is het aloude liedje, als het om LGBTI bashing gaat. No creativity, no enhancement, om met Nourry te spreken. Die folder landde verkeerd bij ruimer denkende inwoners en bij het bestuur van de bieb. (Het blijkt onder andere dat de familie Van Es van Oranjestad een liberaal tegengeluid liet horen.) De moraalridders en zedenprekers moesten publiekelijke excuses maken, de petitie kwam tot een abrupt einde. We live in the era of smart phones and stupid people. Very stupid… Tja.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten