Translate

vrijdag 16 september 2011

Als de pot kookt, blijft de vriendschap warm

Er zijn mensen die eten om te overleven. Ik ken een enkeling die zo denkt. Zo’n enkeling zal nooit een intieme vriend van mij worden al respecteer ik iemands anderszijn. Als ik in gedachten mijn vriendenkring naloop, bedenk ik mij dat ze allemaal 'foodies' zijn. Allen houden van lekker eten, sommigen zijn buitengewoon begenadigde koks. Dat wekt geen verbazing: vriendschap bloeit door gemeenschappelijkheden en die op het culinaire vlak zijn kennelijk extra vruchtbaar.

Ik zal niet beweren dat ik leef om te eten maar eten is voor mij veel meer dan het bevredigen van een (eerste) levensbehoefte. De maaltijd gebruiken is een feestelijk sociaal gebeuren. Weten dat er iets lekker of bijzonders op tafel komt, brengt grote voorpret. Het daadwerkelijke proeven is een ontdekkingsreis. Sinds ik de proeftest bij Masterchef Australië voor het eerst zag, doen mijn liefje en ik het ook: wat proef jij dat erin zit? Vooral de gerechten uit de Aziatische keuken zijn in dat opzicht uitdagend. Tijdens het natafelen wordt dat alles nog eens dunnetjes overgedaan.

Momenteel zijn Pauline en partner bij ons te gast dus Elsa maakt er thans ook een vegetarisch potje van. Op de dag van hun aankomst kregen ze tempeh kering kacang, ofwel krokante tempeh met geroosterde pinda's en gado-gado voorgezet. Beide tamelijk eenvoudige Indonesische gerechten staan niet in de Top50 van wereldgerechten die onlangs werd gepubliceerd maar zijn wèl errug lekker.

In juli jongstleden publiceerde CNNGo een erelijst met de 50 lekkerste gerechten wereldwijd. Daarop kwam slechts één gerecht uit de Indonesische keuken voor: rendang (plaats 11). Spaanse paëlla van zeevruchten eindigde als 47ste. Kennelijk stoorde die lijst een groot aantal mensen. Ik kon mij daar iets bij voorstellen. Saté, een van mijn favorieten, eindigde slechts op de 14de plaats terwijl beboterde popcorn op plaats 50 stond, Franse frietjes niet eens in de lijst voorkwamen en Mexicaanse chocolade op plaats 3 eindigde?! Thaise curry eindigde overigens op de eerste plaats; daarin kon ik mij wèl weer vinden.

Over smaak valt weliswaar niet te twisten maar iedereen deed het?! Er kwam dus een oproep voor het samenstellen van een nieuwe erelijst. 35.000 personen stemden in de afgelopen twee maanden via een Facebook poll. De nieuwe lijst werd recent gepubliceerd en ziet er heel anders uit: op plaats 1 en 2 staan nu gerechten uit de Indonesische keuken. Hulde aan rendang en nasi goreng! (Chocolade eindigde nu overigens op de 30ste plaats en de Thaise curry die eerder op 1 stond werd nu 10de.) Voor de goede orde: Indonesië heeft 40.144.320 Facebook-gebruikers..!

Rendang is een stoofschotel, afkomstig van West-Sumatra. Het gerecht bestaat uit blokjes rundvlees die worden gegaard in een mengsel van kokosmelk, knoflook, gember, laos (galanga), lange chilipeper (tabia bun), komijnzaad, koriander en citroengras. Het potje moet lang sudderen zodat de smaak van de specerijen goed in het vlees kan trekken. Er moet een goede kwaliteit sucadelap worden gebruikt want anders wordt het een taai gerecht. Maar ook weer niet tè goed! Het verhaal gaat namelijk dat enkele 5-sterrenhotels in Bali dit traditionele gerecht gingen maken van geïmporteerde runderhaas. Het resultaat was niet om over naar huis te schrijven: rendang werd een soort goulash doordat de duurdere vleessoort door de lange kooktijd grotendeels werd gedecimeerd!

Begin deze week maakte Elsa een alternatieve versie van rendang voor ons tweeën: met mals varkensvlees. Door deze vleessoort was het gerecht reeds in een uur goed op smaak. Het is niet altijd gemakkelijk in Bali een goede kwaliteit rundvlees te vinden. Rund is immers volgens de Hindoereligie een heilig dier en mag daarom door de meerderheid van de bevolking niet worden gegeten. Tenminste, niet openlijk...

George Bernard Shaw, de Ierse toneelschrijver en vrijdenker ontving in 1925 de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij accepteerde de eer maar weigerde de geldprijs. Een van zijn uitspraken was “no love sincerer than the love of food”. Een man met principes èn met hersens. Geen oprechtere liefde dan de liefde voor (lekker) eten. Mee eens? Ik wel!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten