Translate

maandag 17 december 2018

Wild Wife Adventures

Het ronden van Kaap Hoorn werd een memorabele ervaring. Niet in de laatste plaats vanwege het uitzonderlijk goede weer ter plekke. Onze Engelse kapitein, Christopher  Norman, vertelde tijdens een vragenuurtje dat hij het gebied in de 33 jaar van zijn carrière op zee nog nooit zo rustig zag. We bevonden ons in de Drake-passage, gelegen op breedtegraad 55 zuid. Dat deel van de oceaan is berucht om zijn onstuimige omstandigheden. De wateren in deze contreien worden de ‘furious fifties’ genoemd en ietsje zuidelijker, vanaf breedtegraad 60 zuid, heten ze zelfs de ‘screaming sixties’. Het was hier dat een bemanningslid van de Volvo Ocean Race overboord sloeg om nooit te worden teruggevonden. Ik moest aan hem denken toen we zelf onder veel betere omstandigheden om de kaap heen voeren.

De volgende dag ontvingen we een officieel Kaap Hoorn-certificaat, op geschept papier met een glimmende rand eromheen, op naam gesteld en ondertekend door de kapitein. De tekst op de proclamatie luidt als volgt:

Aan allen die hetzelfde pad hebben bereisd, ontdekt door de twee zonen van de dappere Nederlandse verkenner Isaac LaMaire en de gebroeders Schouten. Dit stoutmoedige kwartet organiseerde een expeditie die uit twee schepen bestond naar een vaarroute naar de Stille Zuidzee, ten zuiden van de straat van Magellan. In de avond van 29 januari 1616, zag de groep land in de vorm van een hurkende leeuw’ dat unaniem als Kaap Hoorn werd omgedoopt.

Op de zuidelijkst gelegen rots van deze kaap staat een monument in de vorm van een albatros voor allen die op deze plek op zee omkwamen. Aan de voet van het monument staat een kapel. Een Chileense dichteres schreef er een mooie tekst bij die begint met “Soy el albatros que le espera en el final del mundo. Soy el alma olvidada de los marinos muertes que cruzaron el Cabo de Hornos [..]” Ik ben de albatros die op je wacht aan het einde van de wereld. Ik ben de vergeten ziel van de overleden zeelui die Kaap Hoorn (Kaap van de Ovens, in letterlijk Spaans) bereisden.

We zijn blij met ons certificaat maar nóg blijer met de ervaring. Mijn liefje en ik  bereisden Kaap de Goede Hoop (zuidpunt van Zuid-Afrika), Invergill (zuidelijkste punt Zuidereiland Nieuw-Zeeland) en nu dus ook Kaap Hoorn, Zuid-Amerika.

Op de verdere vaarroute naar het noorden van Chili passeerden we gletsjers en scheepswrakken. Een van de verhalen die mij zal bijblijven is het vergaan van SS Leonor, een Amerikaans schip. Het deed dienst na de aanval op Pearl Harbor en in de Koreaanse oorlog. Het was onderdeel van Operatie Flying Carpetom Amerikaanse gewonden uit oorlogsgebieden te halen en naar het vaderland terug te brengen. En dan vaart het op de klippen door een stomme misinterpretatie van het woord “right”. Geloof je dat nou?! Amerika is het enige zeevarende volk dat geen bakboord en stuurboord gebruikt maar links en rechts zegt. De persoon aan het roer begreep het woordje right (oké) als een commando naar stuurboord en stuurde het schip zo op de klippen. Tja.

Vervolgens bevoeren we de Chileense fjorden. De zuid-Patagonische ijsplaat was een grote verrassing: er dobberden kleine ijsbergen rond en de Brujo-gletsjer was mooi. Zeker toen de zon over de blauwe ijsmassa scheen. Daarna voeren we noordwaarts door het Chileense merengebied, tot aan Puerto Montt, het gebied met veel Duitse invloed. Halverwege de 19de eeuw werden duizenden Duitsers uitgenodigd naar dat gebied te emigreren. We herkenden de vakwerkhuizen, de kleding, keurig aangelegde tuintjes en de kuchen (koeken).

Langzamerhand werden het landschap minder dramatisch en werd het minder koud. Ook werden de dagen korter. In het diepe zuiden ging de zon rond 22:30 uur onder en gloorde het daglicht alweer om 04:00 uur. De laatste dagen op de Stille Oceaan waren zonnig en rustig. Zeehonden dobberden op hun rug langs het schip, tijdens een loop over het dek voor een goed doel (kankeronderzoek) dook een walvis tweemaal langszij op. Passagiers zwommen toen alweer in het buitenbad op het bovendek. Het cruisen zit erop. We hadden grote mazzel met het weer. De goden waren met ons. Voor aanvang verwachtten we  veel kouder en guurder weer. Tijdens alle uitstapjes aan de wal begon de zon voor ons te schijnen. De jasritsen gingen doorgaans open. Ik slikte slechts drie gemberpillen tegen zeeziekte, lag slechts driemaal in mijn bed te rollen. Het percentage marine wildlife  viel dan iets tegen maar ik realiseer mij maar al te goed dat dit geen oceanografische cruise was. Het schip moest van A naar B en stopte niet voor een staart of geplons.

We hebben nog wel zeebenen maar we zullen in Santiago de Chile snel weer in landrotten veranderen. Het appartement dat we in deze stad huren, is klein maar goed. De wifi is uitstekend, huismeester Sebastian is aardig en behulpzaam. De eerste boodschappen voor het ontbijt morgen zijn gedaan bij een supermarkt om de hoek. De korte broeken liggen op een stapeltje in de kast, de teenslippers zitten weer aan onze voeten. Mijn liefje zit nu aan een mooi glas lokaal bier, zelf proef ik een glas wijn van de Carmenere-druif, de Chileense tegenhanger van de Malbec, afkomstig uit Tierra del Fuego. We hebben mooie herinneringen aan Vuurland. Onze glazen staan op mooie nieuwe coasters met zeedieren en vogels erop. Proost!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten