Translate

maandag 2 december 2019

Kleine en grote globetrotters

Vorige week hadden onze schoolgaande mannetjes in Bali toetsweek. We werden dagelijks door moeder Elsa op de hoogte gehouden van de verrichtingen. Voor een specifieke toets moest Yuda zich inspannen, de rest ging naar verluidt gemakkelijk. Damai vond ze allemaal een eitje. Er is een verschil tussen toetsen in de laatste klas van de basisschool en die in de derde. Ik herinner mij dat de hoofdmeester van hun internationale lagere school ons ooit zei dat de vierde klas een soort waterscheiding is. Daar begint het serieuze werk. Het wachten is nu op de rapporten.

De regelmatige lezer weet al dat de oudste van school Rubiks-opdrachten kreeg. Tijdens onze vorige videocall begon hij enthousiast te draaien aan de kubus om alle kleurvlakken in orde te krijgen. Het lukte hem tijdens die sessie niet maar hij beloofde ons een foto te sturen als hij klaar was. Welnu, het werd nóg beter: deze week ontvingen we een foto van hem met een officiële schooloorkonde waarop stond dat de klus was geklaard. Het was Erno Rubik die zei: “If you are curious, you'll find the puzzles around you. If you are determined, you will solve them.” Ik zag een blije maar vermoeide Yuda. De week voorafgaand aan de toestweek lag hij enkele dagen met koorts op bed; dat was hem nog aan te zien. Elsa was bang voor dengue (knokkelkoorts) maar dat deerde hem gelukkig niet.

Door de boys wordt er fanatiek afgeteld tot onze komst. Wij zijn de brengers van kadootjes en andere fun, degenen die hen mee uitnemen naar zaken en evenementen die hun ouders zich niet kunnen veroorloven. Dat is nu eenmaal de situatie. De jongste, Varen, kan nog niet tellen maar is wel bezig met de wijde wereld. Hij speelt namelijk graag met de wereldbol. Als het aan hem ligt, draait de planeet veel sneller om zijn as. Dan hebben we het aan hem te wijten dat de dagen korter worden en wij sneller verouderen!

Vader Ketut appte recent dat hij voor de derde keer door het Panamakanaal voer met het cruiseschip waarop hij thans werkzaam is. Hij is op weg naar Alaska. Mijn liefje en ik voeren in 2004 op een cruiseschip door dit kanaal; een memorabel tochtje. Robots aan de wal trekken een drijvende torenflat door een passage met aan beide zijden luttele centimeters speling. Indrukwekkend. Vorig jaar vierde dit kanaal zijn 100ste verjaardag. Op een geschiedenissite las ik dat er 25.000 arbeiders omkwamen tijdens de aanleg. Het kost een cruisemaatschappij tegenwoordig USD $450,000 per passage. Geen onaanzienlijke bron van inkomsten voor Panama als je bedenkt dat er circa 14.000 schepen per jaar doorheen varen.

Het is twee jaar geleden dat we bij onze kleine familie op bezoek gingen dus iedereen heeft extra veel zin in het aanstaande samenzijn. Dat geldt niet in de laatste plaats voor mij. We gaan de mannetjes meenemen op safari in het zuiden maar dat weten ze nog niet. We hebben ook een speciaal kindermasker in de reistas zodat we met hen rond Herteneiland kunnen gaan snorkelen.

Op Black Friday schafte ik een nieuwe rugzak aan, van een goed merk. Eentje met stevige ritsen (een must, in mijn geval), brede schouderbanden en gescheiden vakken voor laptop en brillenkoker. Daarbij bleef het niet. Vorige week gaf de iPad er na vijf jaar de brui aan. Het apparaat liep vast en was niet meer te reanimeren. Daar we graag ieder onze eigen computer hebben, werd er een nieuwe aangeschaft. Deze keer geen Apple maar een Android tablet. Mooi groot, Full HD.

Van het een kwam het ander. Misschien kon ik in de toekomst met deze tablet gaan bloggen als we reisden? Dat zou vele kilo’s aan apparatuur en kabels schelen. Daarom kochten we tevens een beschermhoes met ingebouwd bluetooth-toetsenbordje. Als ik eigen foto’s op mijn blog zou willen zetten, moest ik ook een adapter annex kaartlezer aanschaffen die SD-kaartjes van mijn camera’s zou kunnen lezen. Dat werd het derde apparaatje. Toen was het nog niet eens Cyber Monday (vandaag wel)! Desalniettemin ontvingen we aantrekkelijke kortingen.

In Nederland ontdekten de Consumentenbond en aanverwante programma’s dat kopers op zo’n dag regelmatig worden genept. Prijzen van gewilde produkten worden in de aanloop naar deze speciale koopdagen eerst verhoogd om op de dag zelf zogenaamd spectaculair te worden gekort. Mijn ervaring is dat je minder bij de neus wordt genomen als je het prijsverloop een tijdje in de gaten houdt en zelf bepaalt wanneer je je slag slaagt.

Na thuiskomst ging mijn liefje puzzelen terwijl ik met de nieuwe electronica aan de slag ging. De tablet was voor 60% opgeladen; dat was mooi meegenomen voor iemand die geen kilo geduld heeft. Het activeren van de bluetooth was een eitje, om met Damai te spreken. Ik zette de mailfunctie voor ons beiden op, installeerde de favoriete browser(s) en downloadde de beste gratis app die het apparaat verschoont van junk. Vervolgens moesten de favoriete apps erop worden gezet. Dat gaat in ons geval om nieuws-, reis-, taal-, film- en muziek-gerelateerde applicaties.

Sinds 2015 gebruikte ik Flipboard op de iPad als een van mijn buitenlandse nieuwsbronnen. Daaraan raakte ik snel verslaafd. In de loop van de jaren stelde ik mijn eigen magazines samen, met thema’s als reizen, LGBT, Indonesië, boeken, Spanje, Brexit en The Donald. Die twee laatstgenoemde mappen kunnen hopelijk binnenkort naar de prullenbak worden verwezen. De bijbehorende accountnaam voor deze app herinnerde ik mij; dat gold echter niet voor het paswoord. De iPad kon ik niet meer raadplegen, die was zo dood als een pier. Nu wil het geval dat die  mailaccount voor niets anders wordt gebruikt. Inloggen was dus een dingetje... (Je begrijpt: ik ben niet altijd even secuur met het noteren van ongebruikelijke accountgegevens.)

Eerst moest ik om toegang tot die mailaccount vragen bij Accountteam X waarna ik het paswoord zou kunnen resetten. Pas daarna kon ik inloggen op Flipboard, daar ook een nieuw paswoord aanvragen dat dan naar mijn herboren mailaccount kon worden gestuurd. Men was coulant: ik mocht verder. Zo kon ik uiteindelijk alle bestaande onderdelen van de nieuwsapp integraal overzetten, met alle pluspunten vandien: een ruime selectie van gratis topartikelen. De nieuwe tablet leest voortreffelijk. Genieten!

Vervolgens was het tijd om over verfijning na te denken. Bestanden op een Android (of Windows10)-laptop, -telefoon en -tablet kunnen eenvoudig worden gesynchroniseerd met één enkele app. Dat is niet nieuw, bij Apple kan dat al jaren. 
Hoe ver wilde ik daarin gaan? In feite kun je elke inhoud onderling uitwisselen. Iets dat op apparaat 1 binnenkomt, kan in een oogwenk wireless naar apparaat 2 en 3 worden overgezet. Handig. Je hoeft er geen whizz kid voor te zijn.

Foto’s van Varen en zijn broers op de telefoon stonden in een flits op de tablet. Een app op apparaat 2 kan ook op apparaat 1 en 3 worden gebruikt. Een videocall met Whatsapp op de tablet? Ja, dat wilden we! De apparaten stelde ik erop in. De telefoon met al zijn functionaliteit was op de tablet te zien en te gebruiken. Dat verliep soepel. Toen ik later die dag echter buitenshuis op een inkomend Whatsapp-bericht wilde reageren, bleek er geen toetsenbord op de telefoon te staan. Die functie zat nu op de tablet. Tja. Er zitten dus haken en ogen aan. Niet elke nieuw snufje is meteen te omarmen. Bovendien: een ketting is zo sterk als de zwakste schakel.

We video-appten gisteren met Elsa en de jongens. Ik laat maar in het midden met welk apparaat we dat deden. Yuda zag er beter uit. Er zijn nog twee weken te gaan op school, dan begint hun eindejaarsvakantie. Die gaan we dit jaar (weer) samen doorbrengen. Zij noemden bestemmingen die ze graag met ons zouden willen bezoeken, wij knikten en zeiden het te gaan onderzoeken. Wij hadden ook een wens: een kerstboom. Ze zijn creatief genoeg om iets in elkaar te freubelen. Als zij daarvoor zorgen, leggen wij er voor iedereen iets eronder. Die deal was snel gesloten.

De kleine Varen lachte ons zowaar toe. Staatsieportretten van ons hangen in elke kamer van hun huis en nummer 3 wordt afgericht om ons te herkennen. De kusjes vlogen over en weer over het scherm. We worden ingepakt! We lachen er hartelijk om. We krijgen deze week regenachtige dagen hetgeen ongebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Uitstekend weer om kadootjes in te pakken, te beginnen met een originele Rubiks-kubus. Het hele leven bestaat uit puzzels oplossen. We helpen ze er graag bij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten