Afgelopen week konden we weer een dag niet in de Middellandse Zee zwemmen
vanwege storm en een rode vlag. De volgende dag wapperde de gele vlag, met hoge
golven en een sterke onderstroom. Dat werd een gevecht tegen de elementen. Mijn
liefje verliet dat onstuimige water eerder dan ik. Zelf ging ik nog enkele
keren in de centrifuge. Poeh! Met een pijnlijke oogkas en bloeddoorlopen ogen stapte ik uit de branding.
Als we dobberen met wind uit het zuiden zeggen mijn liefje en ik vaak
tegen elkaar dat het water dan zouter lijkt te smaken. We hebben er zelf geen
verklaring voor maar wel een vermoeden. Dat zit zo. Wij wonen in de
zuidelijkste plaats van de provincie Alicante. Aan de provinciegrens met Murcia,
gelegen naast het ‘Parque
Regional de Salinas y
Arenales’, staat de ontziltingsinstallatie van San
Pedro del Pinatar. Wij denken dat het afgevoerde
zout de oorzaak zou kunnen zijn.
Ik wilde graag weten hoe het precies zit met ‘Desalinizadora I’ aan de rand van ons woongebied dus Snuf & Snuitje
gingen op pad. Nummer II staat er niet ver vandaan. Via de website nam ik contact
op met moederbedrijf Acciona Agua. Zij blijken een wereldspeler van formaat als
het om ontzilting en waterzuivering gaat. Ze bouwden in menig ander Europees
land, in Tampa Bay (VS), Adelaide (Australië), op de Filippijnen, in het
Midden-Oosten, in vier Afrikaanse landen en nog veel meer Zuid-Amerikaanse
landen -waaronder Chili. Er staat ook een ontziltingscentrale in Copiapó, de regiohoofdstad
in de Atacamawoestijn. Het toeval wil dat wij daar aan het begin van dit jaar
waren. Vanwege dat uitgebreide internationale netwerk lijkt het mij een interessant
bedrijf om voor te werken!
Vroeger organiseerde men in San Pedro excursies maar ik wist niet of dat
nog steeds gebeurde. Productieprocessen en de onderliggende techniek hebben mij
altijd geïnteresseerd. Niet lang erna ontving ik een mail met de uitnodiging voor
een privé-excursie. Hoe leuk is dat?! We fietsten er tot nu toe altijd langs zonder
te stoppen; nu liepen we er opgetogen naar binnen.
De chef van de ploegendienst leidde ons die dag rond. Ik vroeg hem
allereerst of er iets klopte van onze perceptie: kan het zeewater zouter proeven
bij wind uit het zuiden? Nu het aantal vakantiegangers in de stad is
toegenomen, moet de installatie meer werk verzetten om iedereen in de regio van
voldoende water te voorzien. Dat kun je soms horen, maar proeven? Hij ontkende.
Ik vroeg hem tevens hoeveel zout er tijdens het proces aan het zeewater wordt
onttrokken en waar dat zout uiteindelijk naartoe gaat.
Voor de beide installaties van San Pedro tesamen zou het gaan om circa 4
miljoen ton zout per jaar. Die jaarlijkse hoeveelheid komt neer op 200.000 volgeladen
vrachtwagens. Het geconcentreerde zout dat
overblijft aan het einde van het ontziltingsproces wordt inderdaad terug in zee
gestort, heel ver uit de kust. Het zoutgehalte van het inkomende zeewater is
38.5 gram per liter. Dat mag niet boven 40 gram per liter komen want dan sterft
het zeegras Posidonia Oceanica binnen twee weken af. Over die bijzondere en
belangrijke plant blogde ik vorige zomer al eens. Het bedrijf plaatste sensoren in zee om
dat te volgen.
Het was een zeer leerzaam uitstapje, ook qua Spaanse taalvaardigheid. ‘Motobombas,
impulsión, conducción, suministra, drenes, pretatamiento… stuk voor stuk woorden
die we nog niet leerden met taalapp Duolingo. Zo kwamen we ook te weten dat Spanje
het land is met de meeste ontziltingsinstallaties ter wereld. Niet
verwonderlijk als je naar de lange kustlijn kijkt. Er staan in dit land ruim 750
installaties met een productie van meer dan 100m³ per dag. Daarnaast zijn er 99
die tussen 10.000 en 250.000m³ per dag produceren. De Canarische eilanden
hebben 281 installaties, de eerste werd gebouwd op Lanzarote in 1964. Met
elkaar zijn ze goed voor 5.000.000m³ water dagelijks. Omgerekend is dat vijf
miljard liter zoet water per dag. Wow.
Installaties I en I van San Pedro hebben beiden een capaciteit van 65.000m³
per dag. Om je een idee te geven: een typisch Olympisch zwembad is 50 meter
lang, 25 meter breed en twee meter diep. Het volume van één zo’n bad is 2.500.000
liter water. De dagelijkse productie van onze ‘Dora I’ komt dus overeen met het
vullen van ruim 25 Olympische zwembaden. Desalniettemin is het een kleintje in
de regio.
De ontziltingsinstallatie van Torrevieja heeft namelijk een capaciteit
van 240.000m³; bijna vier keer zoveel. Ik herinner mij dat die installatie
enkele jaren geleden onvoldoende electriciteit had om op volle sterkte te
draaien. Ik begreep niets van dat probleem. De benodigde
electriciteitsvoorziening kun je toch op de achterkant van een bierviltje uitrekenen?!
Tenzij gemeente Torrevieja het bedrijf niet informeert over het aantal huishoudens
in het hoogseizoen; dat is niet ondenkbaar.
Overigens las ik ergens dat er wereldwijd al meer dan 300 miljoen
wereldburgers drinkwater uit ontziltingsinstallaties ontvangen. Ook las ik dat
een gemiddelde resident in Spanje 240 à 250 liter water per persoon per dag
verbruikt; om te drinken, douchen, tuin te besproeien en dergelijke. Mijn
liefje en ik komen niet aan die hoeveelheid. (Spanjaarden spuiten hun terrassen
schoon, wij vegen vaker.) De beide installaties van de stad Alicante, die de
benodigde electriciteit deels opwekken met zonnecellen, hebben een
vergelijkbare capaciteit als die van San Pedro.
Het gebouwencomplex dat wij bezochten, bestaat uit vijf onderdelen: het
gedeelte van de waterinname (de inlaat), de voor- en nabewerkingskamers, de
ontziltingsfabriek zelf, de verbinding met kanaal Nieuw Cartagena en de opslagtank.
Het zoute water wordt aan Alicantijnse zeekant (Pilar de la Horadada) ingenomen.
Die inlaat bestaat uit 20 horizontale buizen van ieder 450 meter lengte. Het
water dat door die pijpen wordt opgezogen, wordt eerst ondergronds opgevangen
in drie dubbelwandige kamers met ieder hun specifieke functie. In de laatste
kamer staan de pompen die het water naar de fabriek stuwen. Het water loopt
door een glasvezelbuis van 1.4m breed en 1.7m hoogte. In de groene tanks wordt het
zand tijdelijk opgeslagen dat uit het zeewater is gefilterd.
Voordat het water in de fabriek wordt ontzilt, wordt het eerst
voorbehandeld om de optimale fysische en chemische samenstelling te krijgen.
Het is wel zo dat de kwaliteit van het plaatselijke zeewater dermate goed is dat
er relatief weinig hoeft te worden ingegrepen. De chemische componenten die in
deze fase worden toegevoegd, heb ik niet onthouden. Wel dat het water door ultrafijne
filters gaat, de gaatjes zijn kleiner dan de doorsnee van een mensenhaar. Watermoleculen
kunnen er doorheen, zoutmoleculen niet.
Voor het daadwerkelijke ontzilten wordt in de fabriek gebruik gemaakt van
omgekeerde osmose. Eenvoudig gezegd houdt dit in dat Dora I het water met heel
veel kracht door negen rekken met grote hoeveelheid halfdoorlatend membranen (met
microscopisch kleine gaatjes) perst. Het water wordt hierdoor zeer sterk gezuiverd,
het percentage zout wordt met 99.4% gereduceerd. Deze toepassing wordt ook wel
hyperfiltratie genoemd. De nabewerking van het ontzilte water vindt plaats in
een tank van 2.000m³ inhoud, op hetzelfde terrein. Daarin wordt gezorgd dat het
water aan alle wettelijke eisen voldoet. Het betekent onder andere dat het pH-gehalte
wordt verhoogd.
Het ontzilte water wordt vervolgens met behulp van vijf grote pompen door
een buizenstelsel van 8 cm doorsnee en 7.5 km lengte naar de opslagtank
gepompt. Die staat op een binnenlands terrein in de buurt van golfbaan Lo
Romero. Die opslag heeft twee kamers van gewapend beton die een opslagcapaciteit
van 65.000m³ water hebben. 65 miljoen liter puur drinkwater. Proost!
Wat rest, is het afvoeren van het zogenaamde ‘effluent’. Vanuit de installatie
loopt een buis van 690 meter lengte via de kust naar zee. Onder de Middellandse
zeespiegel ligt een constructie van ruim vijf kilometer lengte, opgedeeld in
drie stukken. Het eerste deel is een 315 meter lange betonnen microtunnel die
bescherming moet bieden aan de riffen die bij ons voor de kust liggen. Het
volgende stuk bestaat uit een polyethyleen pijp van bijna 2.5km lengte die in een
trog eindigt en het laatste deel, dat ongeveer even lang is, rust op de
zeebodem ver uit de kust. Die constructie moet ervoor zorgen dat de waardevolle
zeegrasvelden geen nadelige gevolgen van de pekel ondervinden.
Gisteren stond een interessant artikel over ontzilting in het FD, van de
hand van Jim Robbins (redacteur van Yale Environment 360). Het ging met geen
woord over Spanje. Robbins beschrijft alleen de ontwikkelingen in Amerika. Recent
nam daar vooral het ontzilten van brak water in de sector toe. Dat is goedkoper
(USD$800 à $1.600 per 1.000m³) en veroorzaakt minder schade aan natuur en
milieu. San Antonio (Texas) is bezig met de bouw van de grootste Amerikaanse
installatie voor de ontzilting van brak water: ‘H2Oaks’. In 2026 moet daaruit
meer dan 100.000m³ zoet water per dag worden geproduceerd. Robbins vindt ontzilten een goede zaak maar er kleven ook nadelen aan:
vissen en andere grote zeeorganismen raken gewond of worden gedood doordat ze
vast komen te zitten op de roosters van de inlaat, kleine organismen overleven het
proces niet. Een steeds vaker gebruikte methode om deze natuurschade te
beperken, is het aanleggen van inlaatpunten onder de zeebodem zodat zand als
eerste natuurlijke filter fungeert.
Helaas vergat ik door te vragen over de natuur- en milieuschade ter plekke. Na dat alles te hebben aangehoord en te hebben overdacht, ben ik er niet van overtuigd dat we géén zout proeven als we zwemmen met wind uit het zuid. De
grote hoeveelheid dood zeegras dat zich het hele jaar door ten zuiden van ons
strand ophoopt, zou kunnen worden veroorzaakt door de lozing van pekel.
Tja.
Hoezo een héél grote jacuzzi? Afgelopen week ontstond reuring op het
zuidelijkste deel van ons strand. Er waren onverklaarbare bellen in het water te
zien en zelfs hier en daar onder het zand. Die vormden weldra een borrelende
watermassa. Daarop brak paniek uit op het strand. The Aliens are Coming! Zelf
waren wij geen getuigen van het voorval, wij zwemmen altijd elders. Een dag
later werd het voorval gemeld in een regionale krant. Er was ook een filmpje bij
maar naar goed Spaans gebruik is de kwaliteit tè slecht om weer te geven. Het
bleek te gaan om gepland onderhoud aan de inlaat van de installatie. Tijdens de
waterinname hoopt lucht zich in het buizenstelsel op en tweemaal per jaar
blaast men dat door. Dora I liet dus een poepie ruiken, overigens zonder zwavel
uit te stoten. Nu we hier toch zijn aanbeland, kan er nog wel een piesverhaal
bij: je wordt zwaar beboet als je wild plast in de zee van San Pedro del
Pinatar. Ik snap nu waarom.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten