Translate

zondag 15 augustus 2021

Zo ver gaat de liefde

Vorig weekend vond de Olympische finale plaats van de voetbalwedstrijd tussen de mannen van Spanje en Brazilië. Het lijkt alweer lichtjaren geleden. We zochten uit of de jongens in Bali de wedstrijd live online zouden kunnen zien. Vooral Yuda is groot voetbalfan, met name van Spaanse voetballers en enkele Zuid-Amerikanen in de Spaanse Liga. Hij kent de namen van alle spelers uit zijn hoofd. We vonden geen gratis oplossing dus we verzonnen een list.

Mijn liefje zou met de camera van haar telefoon de belangrijkste momenten van de wedstrijd vastleggen en naar hem doorsturen via Whatsapp. We vroegen toestemming aan moeder Elsa; het plan kon doorgaan. De beelden werden vergezeld van ons amateuristische commentaar en veel ‘Ahhs’ en ‘Oehhs’ bij spannende momenten. Het lijkt eenvoudig maar een goede voetbalcommentator word je niet zomaar. Dat weet Suse van Kleef als geen ander! De jongens, die al in bed lagen, vonden het fantastisch. Ze zitten daar nog steeds in huisarrest vanwege covid-19 dus afleiding en plezier van buiten is zeer welkom. Dat weten wij dan weer als geen ander.

Op een bepaald moment kreeg zij een lamme hand dus ik nam het opnameapparaat tijdelijk over. Maar naast voetbalcommentator ben ik evenmin filmer, de beelden lieten te wensen over. De mannetjes ontvingen meer dan de highlights van deze voetbalmatch, die Spanje -helaas voor de jongens- verloor. Wij vonden het een terecht verlies. Het team, waarin heel veel voetbalsterren ontbraken, speelde veel flegmatischer dan de Zuid-Amerikaanse tegenstander. Daarentegen gedroeg menig Braziliaan zich als een grote aansteller op het veld. Bij het eerste het beste contact en zelfs bij het ontbreken ervan, zegen de kerels op de groene mat neer. Wat een vervelende speelstijl was dat!

Yuda zou afgelopen week naar het plaatselijke ziekenhuis moeten voor zijn tweede vaccinatie maar het bestuur van de middelbare school vond het beter dat hij daar niet naartoe zou gaan. Het ziekenhuis ligt thans, naar verluidt, overvol met besmette coronapatiënten. Het aantal mensen in zelfisolatie (klachten) en in quarantaine (besmet maar niet ziek) is in Buleleng nogal hoog. De puber heeft nu de afspraak dat ze hem de tweede prik binnenkort op school zullen geven. Dat klinkt ons beter in de oren. Afgelopen weekend voelde hij zich lusteloos en koortsig. Hij oogde bleek. We vroegen ons af of het covid was… De wekelijkse quiz sloegen we daarom over; in plaats daarvan babbelden we wat met elkaar.

Het ging onder andere over het vertrek van de 34-jarige Lionel Messi bij FC Barcelona. Yuda zei verdrietig te zijn en dat begrijp ik. Wij wezen hem echter op de positieve kanten van dat vertrek. Meer kansen voor jonge voetballers in dat team, de hereniging van twee vrienden in Parijs. Bovendien verdwijnt hij geenszins van het toneel. Voetbalfans kunnen zijn verrichtingen dus blijven bewonderen! Zijn verdriet werd er niet minder door maar hij knikte instemmend bij alle opbeurende prietpraat.

Ik kan zo´n aardig joch, groot fan van deze voetballer, toch niet vertellen dat wij de krokodillentranen van Lionel maar onzin vinden? De Argentijn zou tijdens zijn loopbaan bij Barça ruim 400 miljoen Amerikaanse dollars bijeen hebben gevoetbald. Het precieze bedrag is onbekend maar als het ook maar ietsje minder is, zijn tranen nog steeds buitensporig. Zijn laatste contract bij de Catalaanse club zou hem een nettosalaris hebben opgeleverd van €565.000 per week… 

In 2015 stonden wij in Rosario voor het geboortehuis van diezelfde Lionel. We namen destijds al dit soort foto´s voor Yuda. Vorige maand werd daar een grote muurschildering van de stervoetballer geopenbaard in de wijk La Bajada (te vinden aan ‘calle Buenos Aires altura 4800’), tegenover de lagere school die hij er bezocht. Je ziet hem tenminste tien keer groter dan hij in werkelijkheid is, met twee voetbalschoenen om zijn nek: de ene is zwart (het begin van zijn carrière), de andere goudkleurig. 

Tijdens de persconferentie over zijn aanstaande vertrek zei Messi snotterend dat hij er alles aan had gedaan om te blijven; zelfs een salariskorting van 50% had hij willen accepteren. (Acherm.) Ook zijn drie bloedjes van kinderen wilden niet naar elders. Dan zeg ik op mijn beurt: als je dat werkelijk meent, had dan gezegd dat je blijft voor een symbolisch bedrag of voor een salaris dat de club zich wèl kan veroorloven?! Het lijkt er veel op dat Barça niet verder wilde met deze grootverdiener. Bij PSG zal hij in twee jaar tijd €71.000.000 opstrijken, dat is net geen drie miljoen euro per maand. Dat gigasalaris wordt betaald door een olieprins uit Qatar, eigenaar van de club. Ook geen frisse types... Dit hele relaas hield ik begrijpelijkerwijze voor mij.  

Yuda knapte gelukkig snel op, vooral na het drinken van moeders jamu, een huisgemaakt geneeskrachtig drankje. Balinezen geloven heilig in de kracht ervan. Er wordt zelfs beweerd dat dit brouwsel reuma, kanker en corona kan genezen.

Zijn vader Ketut, die op een cruiseschip van zijn Amerikaanse werkgever vertoeft aan de kade van een haven aan de Middellandse Zee, meldde ons dat hij deze week zou worden gevaccineerd door de Italiaanse havenautoriteiten. Hij wordt geprikt met het Janssen-vaccin en is daar blij mee. We weten inmiddels dat je met Janssen niet direct kunt gaan dansen. Na die ene injectie is het raadzaam daarna vier weken in acht te nemen en afstand te houden voordat men zich veilig mag wanen. Aanvankelijk was het plan van het bedrijf om voor vaccinatie naar de oostkust van Amerika te varen maar dit lijkt een beter en minder vervuilend alternatief. Qua timing is zijn prikactie precies goed want de eerste cruise vertrekt op 11 september a.s.; een uiterst gedenkwaardige datum... Het schip stoomt dan vanuit Zuid-Engeland met betalende passagiers op naar de Middellandse Zee voor de eerste rondvaart aldaar.

Vandaag vieren we de verjaardag van onze grootste kleine vriend op Bali. Yuda wordt 14, we kennen hem 13 jaar van zijn leven. Voor hem zat er deze keer geen verjaardagsdoos in de pijplijn; zijn kado´s ontving hij eerder en op een minder persoonlijke manier (geldtransfer) maar dat vond hij geen enkel probleem. Sterker, als amateurvoetballer staat hij wagenwijd open voor een transfer! Hij is verguld met zijn eigen mobieltje en de nieuwe voetbalschoenen.

Later deze ochtend hebben we weer een videosessie met de jarige en zijn broer Damai. Om hem toch nog iets van een verrassing te doen toekomen, freubelde ik een fotootje in elkaar, met hem in goed gezelschap. Hij mag dan de minste centen hebben, hij heeft de mooiste tanden van het trio. We gaan hem voortaan Sharky noemen. 

Selamat hari ulang tahun, Yuda sayang!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten