Het appartement waarin we
thans verblijven is klein (50m2) maar fijn. Met een beetje meer aankleding en
geschuif met meubelstukken werd het de plek waar we ons heel goed voelen.
Beneden ziet een portero erop toe dat er geen ongenode gasten binnenkomen. Eenmaal
per week maakt een mevroi het appartement schoon en worden beddengoed en handdoeken
gewisseld. (Meer of vaker kan, indien gewenst.) Wij troffen ons ‘lovenest’ na
haar werk spic & span aan.
Er is een wasserette in het
gebouw waarvan we gebruik maken. Er moeten pesosmunten in maar die zijn lastig
te verkrijgen. Als we het noemen, beaamt iedere gesprekspartner het maar munten
ontvangen, ho maar! Ik vraag mij af waarom. Is er een schaduweconomie van
munten? Zijn deze muntstukken hét betaalmiddel van mensen in Buenos Aires die het niet
breed hebben? Na enkele mislukte pogingen verzon Tom Poes de list om naar bank Santander Rio te gaan. De aardige
dealer schoof, zonder te verblikken of te verblozen, een goedgevulde zak met muntstukken
over de balie. Joehoe!
In het appartement maakten we
ruimte voor onze electronica die met wereldstekkers op het Argentijnse net zijn
aangesloten. We hebben telefoon voor lokale gesprekken en de wifi is perfect.
Er gelden strikte huisregels in het appartementengebouw: ’s middags tijdens de
siësta en vanaf vroeg in de avond dient stilte te worden betracht. Ons bevalt
dat uitermate goed. Op de tiende verdieping ligt het buitenzwembad waarvan we inmiddels
met plezier gebruik maken. Het is een vervreemdende foto, alsof je in een grote vissenkom zwemt.
Zoals eerder vermeld, wonen
we in een hoekappartement op de negende verdieping. We hebben geen bovenburen (¡me alegro!) en het uitzicht vanaf het ruime balkon is weids
en vrij. We kijken uit op een complex dat Distrito
Arcos heet. Het terrein ziet er fraai uit maar het is dicht. Ik ontdekte op
het web dat er een bijzonder verhaal kleeft aan dit gebied in het hart van
woonwijk Palermo. In december 2013 was de constructie klaar maar het complex
opende zijn deuren niet. Buren en milieu-activisten tekenden namelijk bezwaar
aan bij de juridische afdeling van de gemeente. In eerste instantie zou het
gebied een gastronomische functie krijgen. De projectontwikkelaar veranderde
dat in de loop van de bouw -zonder overleg- tot ‘premium outlet’ en daar ging
het mis. Als foodies hadden wij zo’n gastronomische plek voor de deur zeker
interessant gevonden.
Kijkend naar de uitrusting van
ons postzegelkeukentje, denk ik dat de meeste gasten hier doorgaans niet zelf
koken. Aanvankelijk was er geen theedoek of snijplank te vinden dus we vulden
een en ander aan. De installaties die er zijn (magnetron, oven) zijn echter van
perfecte kwaliteit. Ik heb reeds één keer zelf gekookt; het is improviseren maar als
voormalig caravanbezitter en camperliefhebber deed ik ervaring op in kleine
ruimten. Er kwam een straftaak bij: afwassen. In de laatste 25 jaar was er
constant een vaatwasser in mijn leven maar ik ben het niet verleerd.
We doen elke dag kleine boodschappen:
sinaasappels en ander fruit voor het ontbijt, een appeltje voor de dorst of een
banaan voor de stadswandeling. De groenten- en fruitwinkeliers beginnen ons te
herkennen en dat is leuk; we maken dagelijks een praatje. Als we onze herkomst
noemen, valt de naam Máxima doorgaans
snel. Inmiddels vonden we een uitstekend uitgeruste Carrefour Market-supermarkt
op loopafstand.
Via de website van een
plaatselijke chef, Rodrigo Castilla (van restaurant La Pizarras), ontdekte ik een informatieve foodblog over
Buenos Aires, getiteld ‘Pick up the Fork’. Dat blijkt een rijke bron van
recensies en restauranttips te zijn voor de eigen buurt en andere stadswijken. Zo
ontdekte ik ‘The Factory’ waar je een gezond fruit- en groentedrankje kunt drinken. We probeerden de All Green (groene appels, citroensap en avocado) en de Stronger (appels, wortel en gember) uit. Smaakvol en barstensvol vitaminen en mineralen. Dat adres blijft in ons programma.
Ook lunchten we bij het Armeense restaurant Sarkis,
volgens de betreffende blog een van de beste restaurants in de omgeving. De boquerones (sprot) met ingelegde witte ui waren de favoriete smaakopwekker. De porties
waren dermate groot dat we weer een avondje thuis kunnen eten. Zo doen we dat en dit Argentijnse restaurant doet daaraan graag mee. Overwinteren
in woonwijk Palermo is een heel goede keuze. Hulde aan de akela!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten