Translate

vrijdag 19 december 2014

Eens een activiste…

Gisterochtend begon het: harde popmuziek klonk uit het winkelcentrum dat voor ons appartementencomplex ligt. In een eerdere blog schreef ik dat Distrito Arcos vorig jaar december werd afgebouwd maar een jaar later nog steeds niet open was vanwege bezwaren uit de buurt. Er stond nu toch echt iets te gebeuren. Aan onze portier vroegen wij of hij enig idee had wanneer het centrum de deuren zou openen. Hij vermoedde deze week.

Wij gingen op pad met luide muziek en toen we aan het einde van de middag terugkwamen, klonk dat nog steeds. Wij hielden schuifpuien en ramen dicht en nog was de overlast dermate dat ik mij niet kon concentreren op mijn boek. Ik had het niet naar mijn zin. Stadsgeluiden zijn te verdragen; die horen nu eenmaal bij Buenos Aires. Muzak van het ergste soort uit speakers is andere koek. Dat is geluidsoverlast die door iemand wordt veroorzaakt; met dat soort asociaal gedrag heb ik grote moeite. Maar ja, wat doe je eraan... we zijn in Argentinië?! 

Gisteravond zette ik, ervaren residente contra el ruido, de eerste stap: ik stuurde een mail met de klacht en een verzoek tot (mogelijke) actie naar het verhuurbedrijf van ons appartement. Konden zij iets aan deze situatie doen? En als zij het niet konden, zouden ze mijn mail dan naar de eigenaar van het appartement willen doorsturen? Niet lang daarna antwoordde Véronica dat ze contact had gezocht met eigenaar Alejandro. Ik stapte met oordoppen in bed maar sliep niet goed. Teveel negatieve energie in mijn lijf.

Vanmorgen stond ik onfit op. Om 8 uur ’s ochtends begon de harde muziek weer. Werd dat weer zo’n dag als ervoor? Grrrr, BOOS! Tijdens het kopje koffie bespraken we een eventueel voortijdig vertrek uit het appartement. Het moet wel leuk blijven. Vervolgens gingen we over tot de orde van de dag: mijn liefje ging boodschappen doen in de buurtwinkel, ik ruimde en waste af, ruimde op en stapte onder de douche. Vanaf het balkon aanschouwde ik daarna de officiële opening van het winkelcentrum. Er was een toespraak, mannen sloegen elkaar op de schouders, er werd geklapt, de poorten zwaaiden open.

Mijn liefje kwam thuis met een bijzondere boodschap: ze was naar het gezelschap gegaan en had daar haar klacht geventileerd over te harde muziek, zowel gisteren als vanmorgen. Ik was niet verbaasd; dat past bij haar. Eens een activiste, altijd een activiste! En overal, naar nu blijkt. Ik wilde precies weten hoe ze de zaak had aangepakt. Ze wees waar ze woonde, liet Spaanse woorden als ‘ruido’ (lawaai) en ‘demasiado’ (teveel) vallen en benadrukte dat het completamente inaceptable was. Dat alles op vriendelijke wijze. De Public Relations Manager luisterde aandachtig en nam ter plekke actie. De volumeknop werd teruggedraaid en meervoudige excuses volgden. Sindsdien is het geluidsniveau acceptabel. Volgens plan blijven we hier nog een week of twee.

Intussen was er tevens een mail binnengekomen van de eigenaar van het appartement. Hij zegde toe namens de vereniging van huiseigenaren een klacht in te dienen tegen het centrum maar waarschuwde voor Argentijnse bureaucratie; die was niet zoals in Holland… (?!) Het zou zomaar kunnen dat er niets gebeurde tegen de geluidsoverlast vóór ons vertrek in januari 2015. Ik informeerde hem namens mijn activiste over wat we zelf deden en met welk voorlopig resultaat.

Waarin een kleintje groot kan zijn!

We gingen er vandaag weer vol goede moed op uit. Via de Jardín Botanico liepen we naar Museo Evita totdat een fotograferend gezelschap mijn aandacht trok. Eén man leek het middelpunt te zijn. Ik liep op iemand in de groep af en vroeg hem wie en wat het betrof. Het bleek te gaan om de burgemeester van Buenos Aires, Mauricio Macri, lijsttrekker van Propuesta Republicana, het Republikeinse Voorstel. Mijn gesprekspartner zei mij met overtuiging dat Macri de toekomstige president van Argentinië is. Hij is de grote opponent van Cristina de Kirchner. Ik vroeg de alcalde of ook ik een foto van hem mocht maken (met mijn eigen heldin). Hij vond het prima, pakte mijn liefje lekker vast, lachtte voor de camera en vroeg waar we vandaan komen. De toekomst zal uitwijzen of zij inderdaad met de nieuwe president van Argentinië op de foto staat. Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen. 

Het Evita-museum in Palermo bevat een schat aan info. Vooral de authentieke opname van haar laatste toespraak (ze was ernstig ziek), beelden van haar staatsbegrafenis en haar dodenmasker maakten indruk. Ze zette een goededoelenstichting op als steun voor de allerarmsten. Ze organiseerde uitjes voor kansarme kinderen, zette een verpleegstersopleiding op en nog heel veel meer. In het museum staat ergens: you adore her or you hate her. Evita is namelijk niet onomstreden. Ze ging op bezoek bij Mussolini, liet zich fotograferen met Franco, stond naast Hitler. Ze wordt ervan verdacht koffers vol geld naar Zwitserland te hebben gebracht, tijdens haar rondreis door Europa.

Hierna liepen we naar Museo Nacional de Bellas Artes in de wijk Recoleta, naar verluidt Argentinië’s mooiste museum. Toegang is gratis, fotograferen zonder flits is toegestaan. Wát een collectie: Rembrandt, Van Gogh, Flinck, Manet, Rubens, El Greco, Pissarro, Rodin, Degas, De Goya, Gauguin, Sisley en vele Latijns-Amerikaanse schilders. En als klap op de vuurpijl was het winkelcentrum rustig toen we huiswaarts keerden. Joehoe!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten